СЗБ и БАЗ: Обезщетенията“ се оказаха кредит! Националната агенция по

...
СЗБ и БАЗ: Обезщетенията“ се оказаха кредит! Националната агенция по
Коментари Харесай

Заведения били подканени от НАП да върнат помощите плюс лихви

СЗБ и БАЗ: „ Обезщетенията “ се оказаха заем!
Националната организация по приходите почнала всеобщ напън за връщане на суми, получени от българския бизнес като поддръжка в резултат на рестриктивните мерки против разпространяването на COVID-19. Това настояват в своя позиция Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията.

„ Недоумяваме за какво се появи внезапно тази интензивност, откакто компаниите, получили поддръжка трябваше да дават отговор на избрани критерии, заложени точно от Национална агенция за приходите и бяха утвърдени, откакто потвърдиха, че дават отговор на тях “, настояват те.

Те напомнят, че през месец декември 2020 се откри стратегия за погашение на помощи в размер на 20% от оборота на всички сдружения, чиято активност е била прекратена или лимитирана със Заповед на Министъра на опазването на здравето. Процедурата по оценяване на претендентите, пресмятане на дължимата помощ и нейното погашение се администрираше от Националната Агенция за Приходите.

Процедурата се извърши в три етапи, като в съответните етапи Национална агенция за приходите извършваше повсеместен надзор по повод допустимостта на претендентите и размера на помощта. При несъответствия или неточности, Национална агенция за приходите даваше опция за премахване на нередовностите.

През януари 2022, една година след разпределяне на средствата по първата фаза, Национална агенция за приходите стартира да изпраща предложения за възобновяване на суми, получени по програмата, ЗАЕДНО СЪС ЗАКОННАТА ЛИХВА.

„ Липсват учредения за изпращането на предложения за възобновяване на получени помощи без да е осъществена надлежна предварителна инспекция на всички условия. Липсват учредения за връщане на получените средства в случай, че Национална агенция за приходите упражняваше надзор през цялата процедура по повод допустимостта на участниците, размера на помощта и нейното погашение. Липсват каквито и да било учредения да се начислява законна рента в случай, че при положение на погрешно отпусната помощ, то това се дължи на пропуск при контрола от страна на Национална агенция за приходите “, безапелационни са от сектора.

„ Съзираме опит да се ограничи присъединяване на сдруженията в следващи стратегии за подкрепяне на съображение съществуващи разногласия с Национална агенция за приходите по повод законосъобразността на предоставената и употребена помощ. Считаме че установяването на обвързване за възобновяване на непозволена помощ следва да се извърши след съответно осъществена инспекция с дейното присъединяване на данъкоплатеца, а не с едностранни предложения, с които Национална агенция за приходите едностранно и нестимулирано показва сума за възобновяване, дружно с рента “, се споделя в позицията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР