Сянката на нуклеарната война още веднъж надвисна над света, защото

...
Сянката на нуклеарната война още веднъж надвисна над света, защото
Коментари Харесай

78 години след Хирошима и Нагасаки: Спестиха имената на виновните

" Сянката на ядрената война още един път надвисна над света, тъй като някои страни заплашват с опцията да използват ядрени оръжия. " Това заяви генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в посланието си във връзка 78-ата годишнина от американската атомна бомбардировка над Хирошима. Той нито веднъж не загатна Съединени американски щати като страната, отговорна за случилото се.
" Пред тези закани международната общественост би трябвало да приказва в един глас. Прибягването до нуклеарни оръжия е неприемливо ", съобщи Гутериш.
В неговия дух се изрече и министър председателят на Япония Фумио Кишида. 
" Опустошението, породено от нуклеарните оръжия в Хирошима и Нагасаки, не би трябвало в никакъв случай да се повтаря. Япония, единствената страна, подложена на атомни бомбардировки по време на войната, ще продължи напъните си за реализиране на свят без нуклеарни оръжия ", съобщи Кишида на гала в Хирошима.
" Пътят към тази цел става все по-труден заради засилващите се различия в интернационалната общественост за нуклеарното разоръжаване и нуклеарната опасност от страна на Русия ", означи той. " Предвид това е още по-важно да се даде нов интернационален подтик на устрема към определяне на свят без нуклеарни оръжия ", акцентира министър председателят, без да спомене кой е хвърлил бомбите над Хирошима и Нагасаки.
Участващите във възпоменателната гала в Хирошима, измежду които имаше оживели, родители и близки на починали при бомбардировката, задгранични посетители от 111 страни, се помолиха за жертвите и ранените при нея и приканиха за мир по света. За втора поредна година Хирошима не предложения представители на Русия и Беларус на церемонията поради войната в Украйна.
Около 140 000 души починаха при бомбардировката на Хирошима на 6 август 1945 година, а още 74 000 - при атомната бомбардировка на Нагасаки три дни по-късно.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР