Свят Важен за ден за ЕС - кои ще са

...
Свят Важен за ден за ЕС - кои ще са
Коментари Харесай

Важен за ден за ЕС - кои ще са новите лидери

Свят Важен за ден за Европейски Съюз - кои ще са новите водачи Лидерите на страните се събират да излъчат новите предсетател на Европейска комисия, на Екологичен потенциал и началник на външната политика  Виолета Русенова 20 юни 2019, 09:08  Важен за ден за Европейски Съюз - кои ще са новите водачи Източник: Николай Киров
ой ще заеме на най-висшите европейски постове. Това ще разискват през днешния ден държавните и държавни водачи в Брюксел. С максимален интерес се чака решението кой ще бъде идващият ръководител на Европейската комисия. Европейският съвет може да избере име от листата на предварителните водещи претенденти, само че има право да направи и друго предложение.

Нито едно от водещите имена, които се появиха по време на европейските избори предишния месец, не получи консенсусна поддръжка от четирите съществени партии, с цел да стане ръководител на Европейската комисия, изпълнителната власт на Европейски Съюз.

Това понижава опасността, че срещата на върха в четвъртък ще се трансформира в противостояние сред съперничещите си столици, само че може също по този начин да забави напъните за установяване на индивида, който ще застане на върха в Брюксел.

"Оставам внимателно оптимистичен, защото тези, с които приказвах, показаха решителност да вземат бързи решения, " сподели ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск.

Туск ръководи срещите на водачите на Европейски Съюз и сложи на сътрудниците си задачата да се спогодят за претендент, който да размени Жан-Клод Юнкер като началник на Комисията.

Други длъжности, които чакат нови приемници, са ръководителят на Европейския парламент, който ще заседава за първи път на 2 юли, и началник на външната политика.

Националните водачи желаят да управляват процеса и да раздават най-висшите работни места по метод, който балансира мъжете и дамите, Изтока и Запада, дребните страни и огромните.

Резултатите от европейските избори обаче принудиха основните консервативни, социалистически, демократични и зелени парламентарни блокове да образуват коалиция на болшинството.

Партиите, до момента в който работят по правенето на обща политическа стратегия, към момента не са излъчили съответен водач.

Един от вероятните претенденти е баварският закостенял евродепутат Манфред Вебер, който водеше десноцентристката група на ЕНП при заемането на най-големия обединен блок от места.

Но той не съумя да завоюва пред Социалисти и демократи на холандския социалдемократ Франс Тимерман или демократичната група „ Обнови Европа “, която поддържа датския комисар Маргрете Вестагер.

Окончателният претендент би трябвало да има поддръжката на най-малко 21 от 28-те водачи на Европейски Съюз и болшинство в 751-членния парламент.

"Човекът, който е кадърен да събере това двойно болшинство, към момента не се е появил ", съобщи европейски дипломатически източник пред Агенция Франс Прес в навечерието на срещата.

Въпреки очевидните краткотрайни спънки, настроението в Брюксел беше внимателно оптимистично, защото наподобява, че е реализиран прочут прогрес по договорката за шерване на властта.

Според три източника, близки до договарянията, се чака водачите да се спогодят, че ЕНП ще завоюва председателството на Комисията.

„ Обнови Европа “ се надява либерал да размени Туск като ръководител на Европейския съвет на водачите, а социалистите ще обезпечат началник на външната политика.

Накрая, Зелените биха могли да споделят работата на председателството на Народното събрание, който е с петгодишен мандат, със социалистите, като всеки от тях дава парламентарен началник за две и половина години.

"Но всичко това към момента може да се промени в някаква степен, " предизвести европейски чиновник.

Дори в случай че слуховете за разпределение на постовете се запазят, ще остане да се избират имена, а Туск даде обещание да откри места за най-малко две дами.

"Хубаво е, че сме премахнали таксите за роуминг в Съюза, тъй като " телефоните са горещи ", пошегува се един посланик.

Една евентуална спънка е била избегната, считат планиращите на върха. Франция и Германия към този момент не са една против друга за постове.

Френският президент Емануел Макрон е разочаровал канцлера Ангела Меркел, като се опълчи на нейния немски съдружник Вебер, без да предложи различно име.

Но двамата поддържат всекидневно връзка в навечерието на срещата и, по думите на върховен немски посланик, "сега знаем какво в действителност желаят французите. "

Един от разновидностите може да бъде амбициозният европейски договарящ по Брекзит, Мишел Барние, някогашен френски министър, който е член на ЕНП на Меркел.

Но се споделя, че партията има други имена, а френските и немските източници са съгласни, че канцлерът не е подготвен да отстъпи почестите на французин.

Туск желае бързи решения, само че в случай че няма дефинитивно съглашение, договарянията ще продължат.

Шестимата мощни водачи на Европейски Съюз, поканени на срещата на върха на Г-20 в Осака в петък и събота идната седмица, ще се възползват от опцията да продължат полемиката там.

И тогава всички 28 биха могли да се върнат в Брюксел на 1 юли, един ден, преди новият парламент да стартира откриването си.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР