Свят Американски експерт: Сърбия да получи излаз на море в

...
Свят Американски експерт: Сърбия да получи излаз на море в
Коментари Харесай

Американски експерт: Сърбия да получи излаз на море в замяна за част от Косово

Свят Американски специалист: Сърбия да получи изход на море в подмяна за част от Косово " Ако на Сърбия се върне онази част от Косово и Метохия, където живее най-вече сръбско население, и в случай че бъде изработен кулоар до западна Албания, с цел да получи Сърбия изход на море, бихме имали печеливша композиция ", счита Грегъри Копли 10 септември 2019, 10:03 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Американски специалист: Сърбия да получи изход на море в подмяна за част от Косово
Американски специалист: Сърбия да получи изход на море в подмяна за част от Косово
 Ужасни заболявания убиват хиляди след атентата от 11 септември
Ужасни заболявания убиват хиляди след атентата от 11 септември
 Politico: Екипът на фон дер Лайен, спрямо екипа на Юнкер
Politico: Екипът на фон дер Лайен, спрямо екипа на Юнкер
 Учени настояват, че са разкрили лекуване против ХИВ
Учени настояват, че са разкрили лекуване против ХИВ
 Нов поврат за „ Брекзит ”, тежки удари за Борис Джонсън
Нов поврат за „ Брекзит ”, тежки удари за Борис Джонсън
 Пилотите на „ Бритиш Еъруейс “ в двудневна стачка
Пилотите на „ Бритиш Еъруейс “ в двудневна стачка
 Европейски Съюз е обезпокоен от китайските вложения на Балканите
Европейски Съюз е обезпокоен от китайските вложения на Балканите
 Запалиха българско и гръцко знаме пред македонско консулство
Запалиха българско и гръцко знаме пред македонско консулство

ърбия да получи изход на море в подмяна за част от Косово,

предлага ръководителят на Асоциацията по интернационалните стратегически проучвания във Вашингтон Грегъри Копли, оповестяват през днешния ден белградските вестници "Блиц " и "Новости ".

"Ако на Сърбия се върне онази част от Косово и Метохия, където живее най-вече сръбско население, и в случай че бъде изработен кулоар до западна Албания, с цел да получи Сърбия изход на море, както искаше американският президент Труман през 1919 година, бихме имали печеливша композиция за Сърбия и албанците, както за тези в Косово, по този начин и за тези в Албания ", сподели Копли, представен от вестниците.

Тъй като сред Прищина и Белград съвсем няма връзка, интернационалната общественост, евентуално Съединени американски щати, би трябвало да се включи интензивно, с цел да покаже своята мощ и авторитет на Балканите, сподели той.

Косово в никакъв случай към този момент няма да се върне в границите на Сърбия, както беше в миналото . Нашият сътрудник Дарко Трифунович наскоро показа проект за подмяна или замяна на територии в подмяна за признание /на Косово/ и това съгласно мене е доста рационално, сподели Копли, разяснявайки обстановката в Косово.

Той сподели, че албанското население и Армията за избавление за Косово постоянно са имали концепцията да се обеднят с Албания и добави, че това е изцяло допустимо и може да бъде прието от интернационалната общественост.

Запитан черноглед ли е във връзка с Западните Балкани, Копли отговори:

"Няма да кажа нито че съм оптимист, нито че съм черноглед. Какво виждаме в този момент? Руско-китайски съюз, дружно с Турция, в действителност изключително Турция и Русия желаят да имат все по-голямо въздействие в Западните Балкани. Следователно това пространство още веднъж става граница сред Изтока и Запада. Това може да бъде употребявано положително или отрицателно от страна на Сърбия и сръбския народ. "

Също по този начин и Съединени американски щати биха могли да употребяват тази обстановка по положителен метод , добави той.

Според Копли нито една страна от района не може да разчита на Европейски Съюз, на неговата икономическа помощ в бъдеще, тъй като по думите му е "започнало раздробяване на Европейски Съюз ".

"Сега е моментът Сърбия да се обърне към Англия, като самостоятелен състезател, с цел да поеме тя колкото може по-активна роля в района. Естествено, и към администрацията на президента Тръмп. Сърбите просто би трябвало да се извърнат сами към себе си и да решат къде желаят и къде виждат себе си в бъдеще, тогава може да има и нещо положително както за Сърбия, по този начин и за сърбите като цяло ", сподели Копли.

Това, което Сърбия желае и което би трябвало да бъде, е мощен мост сред Изтока и Запада, споделя Копли и акцентира, че съгласно него това е огромна опция за Сърбия да стане същински кръстопът на Балканите.

Австрия: Промяна в рамките на Балканите е рискова концепция

El Pais: Балканите - последното невероятно парче в пъзела на Европейски Съюз

Акция против сърби в Косово, армията на Сърбия в бойна подготвеност

Конфликтът

Преди 20 години във френския град Рамбуйе стартира интернационалната мирна конференция за Косово. Белград отхвърли показаните там оферти, заради което на 24 март 1999 година НАТО поде първата си бойна интервенция след края на Втората международна война. Бомбите на НАТО принудиха сръбските военни, които бяха прогонили от родните им места близо 800 000 косовски албанци, да се изтеглят от Косово.

През 2008 Косово публично се отдели от Сърбия и стана най-младата страна в Европа. Международните мироопазващи сили (КЕЙФОР), ръководени от НАТО, имаха задачата да подсигуряват сигурността. А Европейският съюз от 10 години насам се пробва благодарение на своята задача ЕУЛЕКС да трансформира Косово в демократична и правова страна, написа Томас Брай за "Дойче веле ".

Съществуват редица фундаментални аргументи, които затрудняват разрешаването на рецесията в Косово. Практически никой не се интересува от бързото и трайно неутрализиране на спора. Сръбският президент Александър Вучич е добър стратег и фен на шахмата. Не е известно дали и съветският му сътрудник Владимир Путин споделя тази пристрастеност. Във всеки случай и двамата умеят майсторски да редят фигурите по шахматната дъска на Балканите.

Наблюдатели настояват, че Москва няма интерес да помогне за решаването на косовския въпрос, тъй като тогава би изгубила своето въздействие в района. В Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Русия постанова несъгласие над някои решения за Косово, които влизат в несъгласие с ползите на Белград. Така Русия държи в своята сфера на въздействие най-голямата и най-важна страна за Западните Балкани – Сърбия.

Политическите водачи на прилежащо Косово също не се интересуват от дълготраен мир със Сърбия. Президентът Хашим Тачи и министър председателят Рамуш Харадинай се издигнаха като политици таман във времето на въоръжената битка против Сърбия. Те притеглят поддръжници точно със своята антисръбска политика. В това отношение опозицията и в Сърбия, и в Косово е доста по-радикална от ръководещите. Националистическата съпротива в Белград упреква Вучич, че е направил изменничество, единствено тъй като изрази подготвеност да беседва с Прищина. Националистическата косовска партия „ Самоопределение “ пък моли неотложно да се пресечен всички контакти със Сърбия, до момента в който Белград не признае независимостта на Косово.

Съединените щати и президентът Тръмп сега са заети най-вече със свои лични проблеми, а Балканите остават настрана от техния интерес. Европейски Съюз, който направи голям брой несполучливи опити за ходатайство, очевидно също понижава уговорките си в района. С оглед на наближаващите евроизбори е малко евентуално, висшата представителка на Европейски Съюз за външна политика и сигурност Федерика Могерини да предприеме нов сериозен опит за доближаване на двете страни в косовския спор. По всичко проличава, че това е следващият, замразен спор в Европа. От това заплахата от въоръжени конфликти в Косово по никакъв начин не отслабва. Напротив.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР