Свободното слово е под заплаха в България. Не само защото

...
Свободното слово е под заплаха в България. Не само защото
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Свободата на словото е под заплаха - с обвинението, че не си достатъчно опозиционен

" Свободното слово е под опасност в България. Не единствено тъй като олигархията на власт сътвори мощни принадлежности за монополизиране на съществени национални медии, както печатни, по този начин и електронни. Не единствено тъй като назначи цербери - цензори за началници в тези медии. Свободното слово е под опасност, тъй като проведената съпротива на актуалната олигархична власт не е нито на йота по-демократична или по-свободомислеща от нея. Последният образец за това са " опозиционните " мнения за изявлението на Мария Цънцарова с Георги Харизанов на 6 декември в предаването 120 минути на БТВ. Претендирала БТВ да е опозиционна, само че " навикът " да се " сервилничи " прозирал зад претенцията. Абстрахирам се от очевидния позив - " не гледайте тях, гледайте нас " - който стои зад следващата рецензия за " незадоволителна опозиционност ". Думата ми е за все по-невъзможните условия за работа на свестните, кадърните и професионалните публицисти, разкъсвани сред претенциите на поляризираните лагери на властта и на претендиращата за радикална революционност съпротива. (имаме още един многозначтелен проблем с аналогична стойност - изявлението на Силвия Великова с прочут евродепутат.) ", съобщи политологът Огнян Минчев с в обществените мрежи.
" В продължение на месеци улична навалица, режисирана от скрити кукловоди тероризира водещия на " Панорама " в Българска национална телевизия Бойко Василев. Защо? Защото кани " казионни фигури на властта " в предаването си. Ерго - и той е " казионен ", част е от властта, в най-хубавия случай е конформист. Защото взорът му не гори като този на " отровното трио ". Защото се пробва да сложи фигурите на властта и фигурите на опозицията в диалогичен режим - седнали към една маса. Тях, които са привикнали да дават конференции, да вършат изказвания... Журналисти като Василев имат дълъг опит в отстояване на правото си да избират събеседници, тематики и акценти против в никакъв случай не отслабващия напън на властта - на цялата пирамида на властта, във и отвън медията. Сега им се постанова да отстояват свободата си на два фронта - против непубличния напън на властта и против обществения напън на тези, които желаят властта. Искат я в това число с най-непочтени средства на общественото психическо и физическо принуждение, упражнявано от уличните шайки против публицисти, опитващи се да си свършат работата по честен метод. Размаханият пръст против Цънцарова в обществените медии през вчерашния ден е предизвестие, че тя - и други като нея могат също да се окажат сред два огъня. Или си с властта - или си с тези, които я смъкват. Какво ми се правиш на независим(а)?
Ако този ултматум за избор сред двата лагера се трансформира в императивно изискване с цел да практикуваш специалността публицист, със свободата на словото е свършено дефинитивно. Защото ролята на журналиста не е да рисува политическите лозунги на властта или на опозицията. Неговата работа не е да поддаква на своите и да хапе като лудо куче непознатите. Работата на журналиста е да провежда форума, на който влизат в противоборство и едните, и другите. Да разгърне интелектуалната матрица, която проблематизира всяка позиция, а не да славослови позицията на своите и да наказа позицията на другите. Тази същинска работа на журналиста е все по-трудно да се практикува. Тогава, когато властта, парите и проведената надменност вземат връх в обществения спор на едно общество, те стартират да обсаждат форума. И рано или късно го завладяват - в случай че няма кой да отбрани това пространство на независимост за всекиго. Ние сме на границата форумът да падне - да се срине под тежестта на уплашената, само че към момента мощна власт и под натиска на неубедителната, само че точно по тази причина гневна рекламация за опция. Която няма угризения да употребява каквато и да е улична подлост, единствено и единствено да реализира заветната власт. (Преди броени седмици участник в ТВ предаване бе физически наплют от " герой за независимост ".)
Пазете публицистите, които имат професионализъм, съвест и самостоятелност. Които отхвърлят да влязат под победните флагове на едните и на другите. Които отхвърлят да станат глашатаи на " положителните " против " неприятните ". Защото знаят, че тяхната роля е работа за цялото общество. А не за богопомазани елементи от него. ", добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР