Свободните площи в офиси клас A и Б в София

...
Свободните площи в офиси клас A и Б в София
Коментари Харесай

Свободните офиси в София достигат нов връх от близо 18%

Свободните площи в офиси клас A и Б в София през второто тримесечие на 2022 година са се нараснали с към 50 хиляди кв. м по отношение на предходното и възлизат на 435 хиляди кв.м, достигайки връх на размера на свободни офиси в историята на пазара в София, като 38% от тях са ситуирани по продължението на бул. " Цариградско шосе ", сочат данни на консултантската компания MBL. В резултат на нарастването общият % на незаетите офис площи в столицата в края на тримесечието е 17,8%.

В идеалния и необятния център на града нарастването на свободните площи е с по-малко от 1%, до момента в който равнищата в нецентралните региони са се нараснали с 1,6% спрямо предходното тримесечие.

Общият размер на съществуващите офис площи в София е достигнал 2,453 млн. кв. м към края на второто тримесечие, като 70% от тях са ситуирани отвън центъра на града. По продължението на бул. " Цариградско шосе " се намира към една пета от целия офис фонд, следван от обособените бизнес зони към бул. " Александър Малинов " и югоизточната част на Околовръстия път.

Нововъведените в употреба офис площи за тримесечието възлизат на 44 хиляди кв. м, множеството от които съставляват офиси клас А, ситуирани в най-горещата бизнес зона все още - кв. " Хладилника ", или здания, които са били замразени във времето и са получили позволение за прилагане в последното тримесечие.

Много вложители остават внимателни във връзка с развиването на нови офис планове. Въпреки това към края на първото тримесечие на 2022 година към 203 хиляди кв. м офис площи са в развой на създаване и още 230 хиляди кв. м са оповестени да започват в близко бъдеще. Най-голяма част от строителната активност се прави във към този момент известните бизнес региони като бул. " Цариградско шосе " и кв. " Хладилника ".

Към момента наличните офис площи, които се оферират интензивно на пазара, както в съществуващите офис здания, по този начин и в здания, които към момента са в развой на създаване, възлизат на почти 525 хиляди кв. м, отбелязвайки 13 хиляди кв. м нарастване спрямо предходното тримесечие.

Пазарът на бизнес парцели в София записва негативно чисто асимилиране за второ следващо тримесечие, което значи, че повече площи се освобождават, в сравнение с се заемат, показват още от MBL. Независимо от това пазарът показва интензивност, защото главните играчи във водещи промишлености се завръщат в офиса макар разтърсванията на пазара, подбудени от пандемията, политическите спорове или несъразмерните равнища на инфлация. Все повече жители избират офиси от клас А и изоставят такива от клас Б, вследствие на което чистото асимилиране за площи клас А е позитивно и възлиза на 21 хиляди кв. м.

За последното тримесечие подписаните покупко-продажби са за 28 хиляди кв. м, като по този метод новонаетите площи означават нарастване спрямо началото на 2022 година и резервират сходни равнища на годишна база.

Офертните наемни равнища за офис площи клас А, с доста дребни изключения, са в диапазона от 12,5 - 15,5 евро на кв.м, до момента в който наемите за клас Б са сред 8 и 10,5 евро на кв.м. През второто тримесечие на 2022 година междинните наеми за офис площи клас А са се нараснали с сред 3% и 8%, което се дължи на високата инфлация и спекулативно търсените наеми на няколко офис плана, които към момента са в развой на създаване и няма гаранция, че ще се реализира договорка на търсената цена. Наемите в клас Б остават релативно непроменени заради по-слабия интерес към тях.

Заради нарастването разноски за строителство през последната година от консултантската компания чакат спад на развиването на спекулативни офис планове, които са били планувани за тази година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР