Свободни работни места за квалифицирани работници остават незаети месеци наред

...
Свободни работни места за квалифицирани работници остават незаети месеци наред
Коментари Харесай

Липса на кадри за тези професии - дават заплати от 3500 лв.

Свободни работни места за квалифицирани служащи остават незаети месеци наред поради липса на фрагменти. Тенденцията през последните години е от ден на ден работодатели да не съумяват да си намерят чиновници, а в Бюрата по труда свободните позиции да бъдат обявявани като трайно незаети.

3500 лв. заплата. Търси се заварчик, само че има ли кой да работи? В Бюрата по труда в Хасковска област са оповестени над 180 свободни работни места.

" Инженерите са едни от най-търсените длъжности, които се афишират при нас. Заварчиците, шлосерите също са едни от работните места, за които мъчно намираме претенденти ", показва Камен Калинов, главен екперт в Бюро по труда - Хасково.

Именно при този вид висококвалифицирана работа фрагментите са най-дефицитни, а това кара работодателите да подвигат предлаганото заплащане. Така заплатите за заварчици и шлосери към този момент доближават достигат няколко хиляди месечно.

" Останалите такива фрагменти на пазара на труда нормално са по-възрастни хора, които са със остаряла подготовка, които към този момент избират да работят нещо по-леко. Нямаме от много време в професионалните гимназии такива специалности, които да приготвят подобен вид фрагменти, които подхождат на това търсене. Също по този начин доста квалифицирани служащи си намират работа в чужбина ", твърди пред Нова Каменов.

Въпреки постоянните срещи на бизнеса с държавните и просветителните институции казусът остава. " Попаднахме в спиралата от един обаян кръг - от една страна няма къде да работят квалифицираните от предходните генерации, а в този момент към този момент пък няма нови фрагменти. Образованието би трябвало да бъде насочено към индустрията, към действителните потребности на секторите, само че за всичко това би трябвало страната да си е на мястото ", безапелационна е Генка Василева.

Оказва се също, че безработниците рядко демонстрират интерес към повишение на квалификацията си. Причината е, че това може да се случи единствено в четири центъра в страната. Освен висококвалифицирани служащи, става известно все по-често липсват хора и за сферите на туризма и търговията.

А вяра за запълване на свободните работни места специалистите виждат в завръщащите се в България хора, откакто са работили в чужбина. Макар и дребен, броят им се усилва.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР