Свободната форма на учене е популярна най-вече сред младежите от

...
Свободната форма на учене е популярна най-вече сред младежите от
Коментари Харесай

Над 15 хиляди ученици се обучават у дома

Свободната форма на учене е известна най-много измежду младежите от горния курс

Над 15 хиляди възпитаници се образоват у нас в независима форма на образование, т.е. от у дома. Това демонстрират данни на просветното министерство за тази образователна година, предоставени на " Сега ". От 717-те хиляди възпитаници, които сега учат от първи до дванадесети клас, това прави към 2% учащи се вкъщи младежи. През предходната година от у дома са се образовали 20 хиляди възпитаници, или близо 3%.

До 2016 година в независима форма можеха да се образоват даровитите деца, както и тези със здравословни проблеми. По новия учебен закон домашното обучение е позволено на процедура за всеки, който пожелае. За задачата бяха добавени още две благоприятни условия за реализирането на тази форма - " за възпитаници в наложителна учебна възраст по избор на ученика или родителя " (т.е. за всяка възраст) и за навършили 16 година Желаещите би трябвало да подадат заявление до шефа, а разрешението идва от експертна комисия към районното ръководство по образованието, която би трябвало да оцени дали ученикът има вкъщи си нужните условия за образование. 
По данни на МОН учениците в независимата форма на образование за образователната 2017/18 година са 15 145. За съпоставяне през 2016/17 година в тази форма са учили 19 425 души. В началото на тази образователна година по здравословни аргументи от клас липсват 62-ма възпитаници, до момента в който през 2016/2017 броят им е бил 113. Децата с изявени способности и учащи се от у дома в този момент са 51, а през 2016/2017 са били 74. Учениците, възползвали се от тази алтернатива по избор на родителя и ученика, също не са кой знае какъв брой доста на брой - едвам 51 за цялата страна при 74 души за миналата образователна година. Масово обаче са поискали да се образоват у дома огромните възпитаници над 16 година, възползвали се от четвъртата дадена от закона опция ( " за лица, навършили 16 години) - броят им е величествен - 14 865 деца, до момента в който през 2016/2017 той е бил още по-голям - 19 126 души. В случая става дума за възпитаници в 10-и, 11-и и 12-и клас.

При разискването в Народното събрание на текстовете, разрешаващи увеличение обсега на независимата форма шефката на просветната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ разяснява, че у нас по този начин или другояче има към 500 възпитаници, които се образоват вкъщи. " По-добре ли е страната да се прави, че не ги вижда? ", стимулира тя смяната. Оказва се обаче, че много повече подрастващи учат у дома, а новият закон на процедура им е " развързал " ръцете.

Сред рецензиите към разширението на опциите за независимата форма бе и това, че липсват критерии, по които районните ръководства на образованието ще правят оценка изискванията за образование в дома на ученика. Обещано бе, че те ще се уточнят в подзаконовите актове, т.е. в стандартите към учебния закон. В наредбата за организацията на дейностите в системата на предучилищното и учебното обучение, където е разказано кой може да се образова в независима форма, обаче няма изясненост по тези въпроси, а наредбите за тази форма са съвсем преписани от закона без доста детайлности. От МОН изясняват, че активността на експертните комисии към РУО са регламентирани в правилника за устройството и активността на въпросните ръководства.

" Родителите на учениците заявяват съществуване на среда за учене посредством игра, съобразена с възрастовите особености и гарантираща цялостното развиване на детето, както и за запазване на физическото и психическото му здраве и благоденствие или за обезпечените условия за осъществяване на образованието на ученика в сходство с задачите на учебното обучение. Експертната комисия може да реализира и посещаване в дома на детето или на ученика за определяне достоверността на заявените условия за осъществяване на образованието ", гласи отговорът на ведомството на въпроса по какви критерии се правят оценка домашните условия за образование. Във въпросния устав обаче няма тъкмо посочени критерии, на които би трябвало да дава отговор " средата за учене посредством игра ", да вземем за пример да има съответни образователни материали, обособена стая, компютър или друго. Има условие родителят да показа стратегия за развиване на детето, която да съдържа определените способи на образование, примерно систематизиране на тематиките и лист на определените познавателни книжки и образователни пособия (няма да вземем за пример условие да се употребяват единствено утвърдените от МОН учебници).

От МОН настояват, че експертните комисии по места, в които има и представител на Агенцията за обществено подкрепяне, реализират надзор на учениците, които се образоват вкъщи и са в наложителна учебна възраст. " Самостоятелната форма на образование включва изпити за установяване на годишни оценки по предметите от учебния образователен проект. Контролът се реализира всеки образователен период ", споделят от министерството. От отговорите не се схваща дали има случаи, при които независимо учащите се възпитаници не са покрили условията и надлежно е трябвало да преминат към друга форма на образование.

ИНТЕРЕС

Ученици в независима форма има във всички градове и във всички класове. С повишаване на възрастта нараства и броят. Учениците в начален стадий са 679 (при 717 за 2016/2017 г.), в прогимназиален стадий - 4817 (при 8628 за 2016/2017), в гимназиална степен - 9369 (при 10 080 за 2016/2017).

МАЛЧУГАНИ

Самостоятелната форма е позволена и за детските градини. В момента на забавачка вкъщи " вървят " общо 12 малчугани - по едно дете от областите Благоевград, Бургас, Добрич, Пазарджик, Смолян и София, в Кюстендил - 2, Пловдив - 4./ segabg.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР