Свободата на Шипка и паметта за героизма са нашето спасение

...
Свободата на Шипка и паметта за героизма са нашето спасение
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Всеки, който иска да прекроява българската памет, прави грешен избор

Свободата на Шипка и паметта за героизма са нашето избавление и обединяване.

Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова по време на тържествена гала за честване на 145 години от Шипченската епопея на историческия връх.

" Има един връх в България, който се издига доста по-величествено от всички останали, един връх, който не се мери в метри, тъй като няма мерна единица за блян, за всеотдайност, за всеизвестен порив към достолепие и към независимост. Шипка е неговото име. Шипка, на която българските опълченци заслужиха достойнството на своя народ и връх, в който сложиха костите си, с цел да каже поетът " връх от бели кости и кървясъл мъх ". Връх, на който дружно български опълченци, руси, молдовани, украинци, румъни повярваха в спасението на един славянски народ, в неговото излекуване и неговото бъдеще, в това, че може да има лична страна и предопределиха хода на Руско-турската освободителна война ", сподели вицепрезидентът Йотова в словото си.

" Свободата не е подарък, а възкресението на един народ, за което той даде най-милите си чада и най-свидните си жертви. Вече 100 години от този връх се нашепва от героите, от тяхното наследство, че всеки, който желае да прекроява българската памет, направи неверен избор. Защото паметта българска не може да бъде разделяне. Паметта българска е съединяване. Свободата на Шипка и паметта за героизма са нашето избавление и обединяване. "

Това съобщи по време на тържествената гала на връх Шипка по случай 145-тата годишнина от Шипченската епопея вицепрезидентът Илияна Йотова.

Изявление на Илияна Йотова:

145 години от Шипченската епопея. Има един връх в България, който се издига доста по-величествено от всички останали. Един връх, който не се мери в метри, тъй като няма мерни единица за блян, за всеотдайност, за всеизвестен порив към достолепие и независимост. Шипка е неговото име. Шипка, на която българските опълченци заслужиха достойнството на своя народ.

Връх, в който сложиха костите си, с цел да каже поета „ връх от бели кости и кървава мъх “. Връх, на който дружно български опълченци и руси, украинци, молдовани и румъни. повярваха в спасението на един славянски народ, в неговото излекуване, в неговото бъдеще В това, че може да има лична страна и предопределиха хода на Руско-турската освободителна война. Една война, която стартира 260 години преди този момент. Една война, която стартира с една дребна брошура със славата на един народ, написана в една монашеска килия, която мина през протести и въстания. Бунтове и въстания, огрявани от пламъците на вярата и от огньовете на българското пробуждане и възобновление.

„ Свобода или гибел “ - заклинанието на априлци стана клетвата и на шепата бранители на орлово гнездо.

„ Старинната героизъм на съветското войнство се покри тук с нови лаври, а българското опълчение извърши своя именит героизъм “ - думите са на цар Борис III, когато открива паметника през далечната 1934 година.

Днес свеждаме още веднъж глава за реверанс, тъй като след подвига се роди и българската войска. Започна летописа на славната книга на българското войнство, на успехите, на славата, на дързостта, на смелостта и всякога, когато ние, българите, имаме потребност от това някой да ни разсъни препрочитаме тези страници, тъй като колкото и да ни е мъчно, колкото и да сме несигурни, колкото и подозрения да имаме - тъкмо от тази книга на Българската войска черпим самочувствие и храброст, и упоритост, и предпочитание да вървим напред.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР