Свлачището на територията на село Пиргово представлява реална опасност за

...
Свлачището на територията на село Пиргово представлява реална опасност за
Коментари Харесай

Активизирало се свлачище застрашава хора и имоти в село Пиргово

Свлачището на територията на село Пиргово съставлява действителна заплаха за хората и техните парцели, оповестиха от пресцентъра на Областна администрация – Русе.
 s160  s254  свлачище село Пиргово  s431  свлачище село Пиргово
Областният шеф Галин Григоров и отрасловият заместител регионален Валентин Колев, дружно с началника на отдел „ Държавна благосъстоятелност “ инж. Огнян Атанасов посетиха на място и се срещнаха със създалата се рискова конюнктура, провокирана от мощно активизирано свлачище на територията на село Пиргово. То е записано още през 70-те години на 20-ти век, само че от предходната година се следи засилена интензивност. За минимизиране на заплахата от причиняване на вреди са предприемани разнообразни ограничения, измежду които привикване на комисии от експерти, а също и подаване на сигнали до способени институции. Моментната конюнктура е подбудена както от изобилните превалявания, паднали през миналата седмица, по този начин и от нарасналото равнище на подпочвените води.

Засегнатите поданици споделиха своите терзания за имуществото и живота си.
Нанесените вреди се показват най-вече в проваляне на части и срутване на земни маси, представляващи елементи от дворовете на живущите. Тези процеси са провокирали сриване на икономически постройки и формиране на пукнатини по къщите на хората на ул. „ Пиргос “.
Свлачищните процеси не престават да бъдат дейни и съставляват действителна заплаха за парцелите и техните жители.

В тази връзка регионалният шеф подхваща нужните ограничения. Сред тях са незабавното сигнализиране на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет за обезпечаване на средства за нужните геолого-проучвателни действия за изясняване на аргументите и други действия за преодоляване на процеса. Григоров е и в непрекъснат контакт с всички страни, имащи отношение по казуса.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР