Свлачище засипа къщи в родопското село Давидково по време на

...
Свлачище засипа къщи в родопското село Давидково по време на
Коментари Харесай

Свлачище засипа къщи в родопско село

Свлачище засипа къщи в родопското село Давидково по време на вчерашния проливен дъжд с градушка като гроздово зърно.

„ Трета къща под пътя на ската е засипана. За нея още не е ясно какви са вредите, защото хората живеят в Кърджали. От пороя стръмен склон на улица в края на селото внезапно се свлича и засипва улица, от която потегля пътят за прилежащото село Стърница. От квартала описват, че земята сред къщите на семейство Делиеви и Станка Радева се е срутила с доста мощен екот “, описа кметицата на Давидково Севда Чолакова .
Калната маса повлякла подпорните стени, складираните нацепени дърва за огрев. Дворовете им са изцяло унищожени. Засипана е дори терасата на семейство Делиеви. Изкоренени са 7 овощни дръвчета и 3 ореха по на към 35 години. Свлачището се е спряло в къщата на семейство Хаджиеви.
„ Едно от огромните дървета е заклещено от тоновете тиня в къщата на Делиеви и търсим вид по какъв начин да го измъкнем “, сподели кметицата.
Тя е уведомила стопаните на третата наранена къща и чака да дойдат на място, с цел да създадат оглед.
По думите на кметицата съвсем не е останала къща без вреди, тъй като посевите на всички места са очукани.
" Такъв бобот не бяхме чували, това беше извънредно, аз припаднах и мъжът ми ме заля с вода, изплаших се, то върви на кълба. Страшна работа - терасите, всичко е затрупано. Нямаме застраховка на къщата, с 200 лв. пенсия каква застраховка ", споделя за преживения смут Веска Делиева.

Градината на съседката й баба Станка Радева е цялостна с тиня. Възрастната жена е в потрес. Подходът към къщата й откъм улицата е пресечен от свлачището. За благополучие има пътечка отгоре, която е отгоре и тя не е потърпевша.
" Не знам какво остана от градината. Покривът на къщата пък го отнесе урагана предходната година. Сега очаквам щерка ми да се прибере от Австрия на 10 август да вършим главен ремонт на покрива, тъй като тече ", кърши ръце старата жена.
" Засега няма да евакуираме хората от двете къщи, ще го създадем в случай че и през днешния ден продължи да вали. Зависи от времето. Трябва да разчистим, защото има заплаха от натиска да не се срути къщата на Делиеви ", сподели кметицата на Давидково.
„ Най-потърпевши от поройните дъждове през вчерашния ден са няколко села от община Баните. Пороят и градушката са нанесли огромни вреди в Стърница, Давидково и Гълъбово, на пътната инфраструктура и реколтата “, оповестиха от регионалната администрация на Смолян.
По груби сметки на локалните хора най-малко 15 камиона тиня би трябвало да се извозят от свлачището, с цел да се отпушат къщите, тъй че да няма напън върху тях.
Кметът на община Баните Милен Белчев е изпратил комисия, която разказва вредите. " След вчерашния проливен дъжд, дъждът и градушката със мощен вятър затлачиха улици и пътища в трите села. На 100% е унищожена реколтата в село Гълъбово. Двете къщи в Давидково са в огромна заплаха, ще създадем всичко допустимо да ги освободим от калта ", сподели Белчев.
Той описа, че над двете застрашени къщи в Давидково спешни екипи с тежка техника слагали чували с пясък, с цел да се отклони водата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР