Свлачище на пътя за доспатското село Црънча застрашава да отнесе

...
Свлачище на пътя за доспатското село Црънча застрашава да отнесе
Коментари Харесай

Свлачище заплашва да отнесе къщи край Доспат

Свлачище на пътя за доспатското село Црънча заплашва да отнесе обори и къща. Паднала земна маса е затворила едното платно на пътя за селото и стои по този начин от половин година. Свлеченото към този момент е обрасло в треви и локалните недоволстват, за какво не се разчиства. Те упорстват да се вземат незабавни ограничения преди зимата.

Свличането стана през февруари тази година по време на бедствено състояние и обхвана повърхност от към 500 квадратни метра.

" Информирали сме Министерство на регионалното развитие и държавното сдружение за геозащита - Перник. От там направиха изследване на място и записаха свлачището. Голямо е и рисково, цялата земя по ската нагоре се е напукала на талази. Експертите на " Геозащита " излязоха със заключението да не пипаме свлачището, защото в случай че почистим пътя, ще се свлече целият склон от горната страна, върху който има обори и жилищна постройка, които са директно застрашени. Анализът им завърши със мнение, че би трябвало да се проектира обезопасяването му с подпорни стени и други едновременни ограничения. И с цел да спестим време от избор на реализатор и процедури, сме упълномощили непосредствено на " Геозащита " да изготвят плана. Когато той е подготвен, незабавно ще стартираме укрепването на свлачището ", сподели началникът на отдел „ Общинска благосъстоятелност ” в община Доспат инж. Николай Велинов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР