Свиващата се пазарна капитализация на Facebook може да има една

...
Свиващата се пазарна капитализация на Facebook може да има една
Коментари Харесай

Стойността на Meta падна под $600 млрд., но може да е добър знак

Свиващата се пазарна капитализация на Фейсбук може да има една позитивна страна за софтуерния колос – опцията за заобикаляне на нови антитръстови отговорности, написа CNBC.

Компанията, която неотдавна смени името си на Meta, затвори с пазарна капитализация под 600 милиарда $ във вторник за първи път от май 2020 година насам. Акциите ѝ паднаха с 2,1%, което смъкна цената ѝ до 599,32 милиарда $.

Тази цифра – 600 милиарда, се оказва и предел, който законодателите от Камарата на представителите на Съединени американски щати избраха за така наречен „ покрита платформа “ в границите на пакет от законопроекти за конкуренцията, предопределени основно за софтуерните колоси. Ако Meta остане под този предел, може да избегне спомагателни трудности, свързани с това по какъв начин ръководи бизнеса си и подписва покупко-продажби, до момента в който по-големите компании като Alphabet, Amazon, Apple и Microsoft стават обект на новите правила.

Може да отнеме много време, до момента в който някой от законопроектите стане закон, в случай че въобще се случи. Текстовете към момента подлежат на корекции даже, както в началото е написано, законопроектите може да продължат да се ползват за платформите за избран интервал от време след прекосяването им под заложения предел. Законопроект на Сената, който скоро мина през правосъдната комисия, в действителност употребява по-нисък предел – 550 милиарда $.

Все отново крайъгълният камък сочи към едно от провокациите при изработването на закони, ориентирани към софтуерната промишленост. Освен че би трябвало да се уверят, че законите не вземат решение остарели провокации досега на приемането им, законодателите би трябвало да се опитат да обзет определена група компании.

Законопроект, който доста може да повлияе на Meta, в случай че компанията е считана за „ покрита платформа “ досега, в който законопроектът мине, е Законът за конкуренцията и опциите на платформите. Той би затруднил покритите платформи да получават свои по-нови евентуални съперници. Meta към този момент се бори с антитръстов иск към съществуващото законодателство към Федерална комерсиална комисия, в който се твърди, че е употребила придобиванията на Instagram и WhatsApp, с цел да поддържа монополна власт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР