Свищовската крепост Калето пази сериозни доказателства за величието на Второто

...
Свищовската крепост Калето пази сериозни доказателства за величието на Второто
Коментари Харесай

Край на разкопките в свищовската крепост Калето“

Свищовската цитадела „ Калето " пази съществени доказателства за величието на Второто българско царство, преди то да падне под османско иго. За първи път обаче, българските археолози разкриха и обстоятелства, които приказват и за пребиваването на именитият граф Дракула в тази цитадела. Това заключи археологът професор Николай Овчаров в последния ден на археологическия сезон на крепостта.

Свищов

Българските замъци по Дунав са били последните, които падат, откакто столицата Търново е превзета от османските нашественици. Дядото на Влад Цепеш Дракула - войводата Мирчо Стари, който е с българо-кумански генезис, също е воювал в последните замъци на цар Иван Шишман.
проф. Николай Овчаров, археолог: За епохата, която приказвам, Йоан Мирчо Стари е бил най-близкият сподвижник на цар Иван Шишман и пореден съперник. Нещо повече - излиза наяве, че тука тези замъци - Никопол, Оряхово, Свищов, са били последните замъци на цар Иван Шишман, откакто Търново към този момент е бил паднал.  ​Легендарният румънски Граф Дракула е обитавал в Свищов ​Легендарният румънски Граф Дракула е обитавал в Свищов
Легендарният румънски Граф Дракула е обитавал и в Свищов - доказателства за това откриха археологът професор Николай Овчаров и неговият екип. Проуч...

Търновската сграфито керамика, която се открива в средновековния слой от 13-14 век, потвърждава изрично връзката на свищовската цитадела с Второто българско царство,обясни проф.Овчаров..
проф. Николай Овчаров, археолог: Интересното е, че имаме и заготовки, т.е. бракувани съдове, това демонстрира произвеждане, на които глазурата дори не е поставена!
Финансирането на археологическия сезон в крепостта Кале е в размер на 30 хиляди лв. и е обезпечено от община Свищов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР