Свищов. За втора поредна година Националната търговска гимназия в гр.

...
Свищов. За втора поредна година Националната търговска гимназия в гр.
Коментари Харесай

Велико Търново: Второ национално ученическо състезание по „Митнически и данъчен контрол” за пловдивските средношколци проведе Стопанската академия в Свищов

Свищов. За втора поредна година Националната комерсиална гимназия в гр. Пловдив бе хазаин на Национално ученическо съревнование по „ Митнически и данъчен надзор ”. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” – Свищов . Организатор на средношколската конкуренция бе катедра „ Контрол и разбор на стопанската активност ” към Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” – Свищов, подкрепена от Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. В надпреварата се включиха общо 57 възпитаници от учебното заведение хазаин и от Професионална гимназия по стопанска система и мениджмънт в гр. Пазарджик, всички учащи се в компетентност „ Митническа и данъчна администрация ”. Тази година броят на участниците е с над 40% по-голям от миналогодишния, което може да се преглежда като повишен интерес към опцията за продължение на образованието им в региона на финансовия надзор.
Приветствие към участниците насочи доцент доктор Момчил Антов, представител на катедрата-организатор на надпреварата. Той моли към средношколците да покажат добитите от тях познания по изучаваната компетентност и да показват такива умения и креативност при решение на спортния проблем, с които оптимално да затруднят журито при установяване на най-хубавите. Доц. Антов благодари на домакините за основаната организация и обезпечени условия за осъществяване на националното съревнование.
Участващите в ученическата конкуренция средношколци бяха разпределени в 14 тима, образувани на инцидентен принцип, като във всеки тим имаше представители и от двете участващи учебни заведения. Регламентът и квалифицираният за надпреварата проблем обясни доцент Антов, а в качеството на ментори на всички екипи бяха ас. Жельо Желев и две студентки от 3-ти курс на компетентност „ Стопански и финансов надзор ” в свищовската академия – Гергана Бауренска и Ивана Димова.
Учениците бяха сложени в работна среда, оптимално близка до действителната и се превъплътиха в функциите на митнически и данъчни инспектори. В предоставеното им задание те трябваше да създадат инспекция на осъществените външнотърговски покупко-продажби от страна на съответна българска компания. Въз основа на подхванатите от тях контролни дейности, екипите откриха редица несъответствия в завършените документи. Част от тях класифицираха като механически неточности, а останалите като нарушавания на митническото или данъчното законодателство, за които дефинираха типа и размерите на наложените административни наказания на проверяваната компания.
Журито на надпреварата бе формирано от университетските преподаватели доцент доктор Момчил Антов и ас. Жельо Желев, и Славейка Иванова – шеф на Националната комерсиална гимназия в гр. Пловдив. Най-добре представилите се три тима бяха отличени със специфичните награди на: Ректора на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” – Свищов; катедра „ Контрол и разбор на стопанската активност ” при Стопанска академия; Националната организация на митническите сътрудници (НОМА).
Общото усещане, което показа журито бе, че образованието и подготовката на учениците по митнически и данъчен надзор е на високо равнище, което е причина за бъдещото им положително професионално развиване в региона на финансовия надзор. Участвалите в надпреварата 15 възпитаници от 11-ти клас на НТГ – Пловдив показаха предпочитание и интерес за присъединяване в сходно мероприятие и през идната година, когато се допуска, че ще бъдат още по-добре готови и ще могат по-уверено да нападат призовите места в надпреварата.
След надпреварата, доцент доктор Момчил Антов показа пред всички участници просветителното портфолио на Стопанска академия. Говорейки за методите и периодите за кандидатстване в свищовското висше учебно заведение, той акцентира, че с получения от надпреварата документ, всеки възпитаник може да бъде признат за студент по първа мечтана компетентност и форма на образование. Средношколците зададоха и спомагателни въпроси по отношение на развиваните в Стопанска академия специалности в ОКС „ бакалавър ”, което е доказателство за проявения от тяхна страна интерес за продължение на образованието им в свищовската Алма матер.
В рамките на надпреварата се организира и следващата работна среща сред учители от профилирани междинни учебни заведения, в които се преподава митнически и данъчен надзор, и университетски преподаватели от Стопанска академия. На нея се разяснява създадения от екип на катедра „ Контрол и разбор на стопанската активност ” и одобрен от НАПОО към Министерство на образованието и науката нов Държавен учебен стандарт за придобиване на подготовка по специалността „ Данъчен и митнически медиатор ”. Обсъдени бяха и съответни оферти до МОН за смяна и актуализиране на образователните стратегии и проекти за преподаваните в профилираните гимназии дисциплини от това направление.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР