Свищов. В деня, когато се почитат трите основни християнски добродетели

...
Свищов. В деня, когато се почитат трите основни християнски добродетели
Коментари Харесай

Велико Търново: С посрещане на новия випуск в Стопанската академия в Свищов тържествено беше открита 83-тата учебна година

Свищов. В деня, когато се почитат трите съществени християнски добродетели Вяра, Надежда и Любов, в Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” тържествено беше открита 83-тата образователна година. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” - Свищов . В аулата на висшето учебно заведение публично беше посрещнат новият випуск и бяха наградени отличниците. Студенти в постоянна форма на образование, преподаватели, административен личен състав и посетители приветстваха с овации ректора доцент доктор Иван Марчевски, придружаван от зам.-ректорите, ръководителя и зам.-председателя на Общото заседание, декани на факултети и представител на Студентски съвет. Специални посетители на президиума бяха кметът на Община Свищов Генчо Генчев, Ева Майдел – евродепутат и президент на най-голямата европейска организация – Европейско придвижване, Николай Дойнов – ръководител на Съюза на националните читалища и член на Настоятелството на Стопанска академия, отец Михаил Миронов – духовник в Свищовска духовна околия. Сред гостите на тържествената гала бяха още гл. ас. доктор Станислава Стоянова – депутат в 44-тото Народно събрание, член на Комисията по образованието и науката, и учител в Стопанска академия, доктор Кристиян Кирилов – ръководител на Общински съвет – Свищов, зам.-кметове, ръководители на финансови институции и компании, шефове и зам.-директори на свищовски учебни заведения, членове на Клуб на ветераните при Стопанска академия, с ръководител проф. доктор ик.н. Васил Меразчиев.
С приветствено слово, ректорът на Стопанска академия откри новата образователна 2018-2019 година. Той акцентира, че първия образователен ден е един от най-вълнуващите моменти в живота на академичната общественост в Свищов, тъй като на този ден за следващ път се рестартира академичното летоброене. „ През този месец Академия разцъфва и се „ презарежда ” от силата на своите ученици, от младежкия им възторг и упоритости ”, сподели доцент Марчевски. В обръщението си към първокурсниците, той подчертава върху началото на нов стадий в тяхното развиване, основан на два значими за тях избора – да влагат в бъдещето си като продължат образованието си в България и точно в Стопанска академия. „ Вие избрахте да се присъедините към „ тима ” на търсещите рационализиране, на хората от които ще зависи в най-голяма степен бъдещето на страната ни. С мъка би трябвало да признаем, че все по-малко младежи вършат този избор, само че убеждавам Ви, това е верния, въпреки и не най-лесен, път към личностното Ви израстване и кариерната Ви реализация… Избрахте да учите освен в едно от първите висши стопански учебни заведения у нас, само че и да се образовате в Академия, която постоянно се е стремяла да поддържа високи стандарти за качество на образованието, даже и във времената на обезценка на образованието ”, съобщи доцент Марчевски. Той напомни, че десетки хиляди ученици на Стопанската академия сполучливо са се потвърдили във времето като експерти и съумели хора – министри, парламентаристи, мениджъри на огромни компании и финансови институции, кметове, регионални шефове. В обръщението си към преподаватели и чиновници ректорът на Стопанска академия съобщи: „ Постигнахме доста, само че пътят на смяната е дълъг и тази година ще бъде част от него – сложна, само че изпълнена с провокации и нови благоприятни условия ”. Уверен във вярната посока, доцент Марчевски акцентира, че за поредна година Стопанска академия извършва на 100% одобрения държавен банкет, а броят на студентите, които желаят да се образоват против възнаграждение остава резистентен. „ На студентите си предлагаме образование по обновени образователни проекти и стратегии, които са утвърдени от нашите сътрудници в практиката, продължаваме да бъдем водещи в страната при потреблението на цифровите технологии в образователния развой ”, разясни още ректорът. Той акцентира, че всяка година нараства броя на задграничните студенти, които се образоват по един учебен срок в Академията, годишно се усилват опциите за свищовските студенти да се образоват и организират практики в задгранични университети и партньорски организации. На всички студенти ректорът пожела да бъдат непримирими с посредствеността и поредни при асимилиране на знанията, да гледат самоуверено напред и да трансформират фантазиите си в цели.
С послание за здраве и благополучие на новия випуск и свищовската Алма матер, отец Михаил насочи благопожелания към цялата академична общественост. Сред присъстващите новоприети студенти бяха и първокурсници от Кипър и Украйна. Поздравителни слова към академичната общественост във връзка откриването на новата образователна година произнесоха и формалните посетители.
В рамките на тържествената гала, по традиция бяха наградени отличниците на випуска от ОКС „ бакалавър ”, на които ректорът връчи почетен плакет, грамота и парична премия в размер на 1000 лева От дипломиралия се през 2018 година випуск, шестима души приключиха със междинен триумф от следването и държавен изпит – отличен 6.00: Яница Димитрова – познавач. „ Бизнес информатика ”; Милена Георгиева – познавач. „ Международни стопански връзки ”; Кирил Лучков – познавач. „ Счетоводство и надзор ”; Николета Йорданова – познавач. СК; Рая Драгоева – познавач. „ Финанси ”; Станислава Стоянова – познавач. Финанси ”. Милена Георгиева от познавач. МИО получи и премията на Общинският съвет – Свищов, която й бе връчена от кмета Генчо Генчев. Наградените отличници благодариха на своите преподаватели и увериха първокурсниците на Стопанска академия, че са създали най-хубавия избор на висше образователно заведение.
От името на Студентски съвет, одобрение към първокурсниците, към своите сътрудници и към университетските преподаватели насочи Николета Николаева. На получените поздравления, от името на първокурсниците отговори Александра Прокопиева, призната в познавач. „ Икономика на туризма ”, възпитаничка на ПДТГ „ Д. Хадживасилев ” – Свищов.
По време на тържествената гала бяха оповестени и други стипендии, които се дават за свищовските студенти. Николай Чернев – притежател на „ Мусала Иншурънс Брокер ” разгласи, че сдружението ще продължи и през новата образователна година да обезпечава две стипендии за студенти от 3 и/или 4 курс в познавач. „ Застраховане и обществено дело ”. Иван Иванов – член на УС на ЗАД „ Булстрад Виена Иншурънс Груп ” АД заяви, че със основаната стипендиантска стратегия „ Млад водач ”, компанията ще продължи да поддържа студенти на Стопанска академия в ОКС „ бакалавър ” и в ОКС „ магистър ”.
В края на тържественото разкриване на новата образователна година в свищовското висше учебно заведение бяха показани и част от получените приветствени адреси до академичната общественост. След церемонията, ректорът на Стопанска академия и формалните лица сервираха цветя пред паметника на Дарителя – Димитър Ценов.
В първия ден от новата образователна година за новоприетите студенти в постоянна форма на образование бе проведена осведомителна среща, на която бяха показани главните центрове и обслужващи звена, с които студентите ще контактуват по време на образованието си. По-късно първокурсниците бяха посрещнати и от ръководителите и екипите на катедрите, разрастващи съответните специалности. Новоприетите студенти имаха опция да посетят и Академичния музей, където се срещнаха с историята на 82-годишното висше учебно заведение в Свищов, основано посредством дарението на Димитър Апостолов Ценов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР