Свищов. Стопанска академия бе представена на форум, организиран от общинското

...
Свищов. Стопанска академия бе представена на форум, организиран от общинското
Коментари Харесай

Велико Търново: Стопанската академия в Свищов беше представена на форум, посветен на Деня на народните будители

Свищов. Стопанска академия бе показана на конгрес, проведен от общинското управление във връзка 1 ноември – Деня на националните будители, в който взе участие и министърът на стопанската система Емил Караниколов. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Д. А. Ценов " . Зам.-ректорът по студентска политика и институционални връзки – доцент доктор Николай Нинов, бе поканен да показа свищовското висше учебно заведение в кръгла маса на тематика „ Образование, бизнес, локална власт ”. Във форума участваха представители на общинска администрация, свищовски учебни заведения и локалния бизнес.
С приветствия към участниците и госта форума откри кметът Генчо Генчев. Той показа какви са опциите за развиване на икономическия капацитет на община Свищов, а министър Караниколов показа визия за икономическото развиване на Общината през призмата на Министерството на стопанската система. „ Икономика без просвета и обучение няма по какъв начин да има и без обучение няма по какъв начин да се развива българската страна ”, съобщи Емил Караниколов. Той акцентира, че заложените в Бюджет 2019 средства за обучение са увеличени, само че по-важно е точно хората от сферата на образованието, бизнеса и локалната власт дружно да задават общите политики към държавното управление, които да бъдат осъществени при образованието в междинните и висшите учебни заведения. „ Днешните студенти имат друг профил, което изисква гъвкави подходи и политики ”, съобщи по време на полемиката зам.-ректорът на Стопанска академия. В тази връзка той сложи въпроса за съществуващата разграничителна линия сред столичните и извънстоличните висши учебни заведения, и съответно за понижения от МОН брой на студентите, които свищовската академия има право да приема и образова по държавна поръчка. Доц. Нинов съобщи, че Стопанска академия се нуждае от поддръжката на държавното управление и предложения министър Караниколов да бъде посетител на Патронния празник на свищовското висше учебно заведение – 8 ноември или на студентския празник – 8 декември, с цел да се убеди на място, че макар понижения брой на студенти, тук има мощно стимулирани младежи с огромни фантазии и упоритости за добра кариерна реализация. Министърът на стопанската система даде обещание, че ще бъде посетител на свищовските студенти за техния празник.
В рамките на втория панел на кръглата маса зам.-ректорът изнесе презентация, отдадена на положителните практики при взаимоотношението сред бизнеса, локалната власт и висшето обучение. Доц. Нинов показа план „ Студентски практики ”, който се осъществя от 2016 година и се финансира посредством МОН. Той разясни, че планът обезпечава на студентите по-лесен преход от просветителните институции към работното място и покачва сполучливата им реализация на трудовия пазар. От показаните данни стана ясно, че Стопанска академия заема челни позиции на национално равнище по значими параметри от реализирането на плана.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР