Свищов. По предложение на председателят на Общински съвет – Свищов

...
Свищов. По предложение на председателят на Общински съвет – Свищов
Коментари Харесай

Велико Търново: Общински съвет – Свищов гласува декларация в подкрепа на СА „Д. А. Ценов”

Свищов. По предложение на ръководителят на Общински съвет – Свищов доктор Кристиян Кирилов бе гласувана декларация в поддръжка на СА „ Д. А. Ценов ”, оповестиха от пресцентъра на Общината . Като претекстове в декларацията към Министерския съвет, Министерството на образованието и науката и народните представители от област Велико Търново, ръководителят на Общински съвет – Свищов показва: „ Съпричастност към Стопанска академия по отношение на понижения банкет на студенти държавна поръчка и идното от МОН систематизиране за образователната 2018-2019 година “. В нея се споделя още, че своя избор в поддръжка към СА „ Д. А. Ценов “, с изключение на общинските съветници, дават и кметът на община Свищов, и общинската администрация.
След едночасов спор, по време на който общинските съветници и кметът на Свищов разискаха вероятните разновидности за поддръжка на свищовската академия и единомислещо подчертаха смисъла на СА „ Д. А. Ценов “ за развиването на града, присъстващите представители на локалния парламент поддържаха декларацията.
Публикуваме цялостния текст на декларацията от Общински съвет – Свищов в поддръжка на Стопанска академия „ Д. А. Ценов ” за обезпечаване посредством държавна поръчка и бюджетна дотация за 2018 година на запазването и развиването на Алма матер в Свищов без редакторска интервенция:
" С сегашното, Общинският съвет – Свищов, Кметът и общинската администрация даваме своя избор за поддръжка на СА „ Д. А. Ценов ”, нейните научни школи, катедри, факултети, преподаватели, студенти, докторанти и администрация. Свищов като трети исторически основан научен център в България (и втори след София като Завещание от 1.9.1912 год.) носи завета на донора Димитър Апостолов Ценов: „ … да се основе и устоя едно висше комерсиално учебно заведение в гр. Свищов, по сходство на немските висши учебни заведения и особено на Ханделсхохшуле в Берлин ”. (Вж. член 2 от Закон за приемане дарението и наследството на Димитър А. Ценов ”, Дъждовни води, бр..148, 30.9.1932 г.). Завещаните от предприемача-възрожденец Димитър А. Ценов на страната 5 млн. златни лв. във тип на парцели, скъпи бумаги и пари по стандарт от 1912 година, през днешния ден, 106 години по-късно, се равняват на над четвърт милиард лв.. Това е и второто най-голямо за страната ни академично подаяние по-късно на братята Евлоги и Христо Георгиеви за СУ „ Св. Климент Охридски ” (което е оценено на 6 млн. златни лева).
За страдание, през последните 8 години посредством годишната държавна поръчка СА „ Д. А. Ценов ” понесе трикратно понижение на финансираните от страната посредством МОН места за образование на студенти (от 2275 места за банкет през 2010 година, в това число 1540 постоянна форма в ОКС „ бакалавър ”, 575 задочна форма в ОКС „ бакалавър ” и 160 в постоянна форма в ОКС „ Магистър ” на едвам 742 места през 2017 година, респ. по форми и степени: 524, 140 и 78 студенти, разпределяни в 17 специалности). По оферти на МОН делът на държавната поръчка за СА „ Д. А. Ценов ” в групата на трите профилирани стопански висши учебни заведения (Свищов, София и Варна) бе последователно сведен от 23,73% през 2010 година на единствено 10,06% през 2017 година! Тази политика обрича университетския Свищов на крах.
Празните студентски блокове, приемите на едвам десетки студенти във водещи за страната катедри и специалности като „ Финанси ”, „ Счетоводство и надзор ”, „ Застраховане и обществено дело ” и т. н. са неприемливи за свищовската общност. Със Закона за приемане на дарението и наследството на Димитър А. Ценов и Указ № 16 на цар Борис III от 31.08.1932 година е стихотворец безапелационен и явен държавен ангажимент за устойчива поддръжка. Считаме, че несправедливата национализация на фонд „ Ценов ” след 1944 година вършат още по-силен този ангажимент към СА „ Д. А. Ценов ” и към самия Свищов като град – знак на българската независимост, просвета, дарителство и култура.
Ето за какво се обръщаме с безапелационна позиция на Общинския съвет, Кмета и общинската администрация към Министерски съвет, МОН и народните представители от област Велико Търново за поддръжка на решение за банкет в държавна поръчка на най-малко 1000 студента през 2018 година в СА „ Д. А. Ценов ” (с 4 факултета, 18 катедри, над 200 преподаватели и неповторима академична, научна, обществена и спортна база).
Северна България и основаната с подаяние Алма матер в Свищов търсят отбрана и поддръжка през днешния ден и в този момент! Утре ще е късно! ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР