Свищов. 106 години след дарителския акт на Димитър Ценов, създаденото

...
Свищов. 106 години след дарителския акт на Димитър Ценов, създаденото
Коментари Харесай

Велико Търново: Стопанската академия в Свищов отбелязва 106 години от дарителския акт на своя патрон Димитър Ценов

Свищов. 106 години след дарителския акт на Димитър Ценов, основаното с това подаяние висше комерсиално учебно заведение в Свищов още веднъж ще посрещне новите студенти. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия " Д. А. Ценов " . На 1 септември 1912 година родолюбивият възрожденец, търговец, акционер и бизнесмен Димитър Апостолов Ценов, завещава на родния Свищов цялата си благосъстоятелност – пари, скъпи бумаги и недвижими парцели, оценени тогава на 5 млн. златни лв.. Дарителят акцентира, че основаното от него висше комерсиално учебно заведение не трябва да се смесва или слива с никое друго държавно или частно учебно заведение. То би трябвало да бъде „ независимо, без значение, под контрола и ръководството на държавната власт ”. Дисциплините, които ще се преподават „ да обгръщат комерсиалните науки, финансовите науки, комерсиалното право, банковото дело, науките по застрахователно дело и др ”. Училището да се построи по сходство на Берлинското Ханделсхохшуле, като към него се сътвори индустриално поделение (вид практическа лаборатория) за доказване на теоретическите постановки, преподавани в учебното заведение. Създаването и издръжката на учебното заведение би трябвало да става от приходите на фонда (който ще се основе на негово име с капитал от имуществото му), откакто те доближат 300 000 лева Дарението на Димитър Ценов е най-голямото самостоятелно подаяние за основаване на просветителна институция в България (двамата братя Христо и Евлоги Георгиеви подаряват общо 6 млн. златни лв. за Софийския университет).
Дарителят надживява акта на наследството си с цели 20 години. Живял целеустремено и честно, Димитър Ценов непретенциозно се отдръпва в уединение. Последните си години претърпява в болница на Червения кръст, с цел да не накърни средствата отделени за учебното заведение. Умира през 1932 година и е заровен в двора на манастира „ Св. св. Петър и Павел ” в Свищов.
На 8 ноември 1936 година в Наредба-закон, подписана от Цар Борис III, се записва: „ Учредява се в гр. Свищов Висше комерсиално учебно заведение под името „ Димитър Апостолов Ценов ” за да дава теоретически и приложни познания по обособените клонове на стопанските науки ”. Този ден се трансформира в същински празник за Свищов, защото в наличието на Царя, представители на държавното управление и доста жители е намерено Висшето комерсиално учебно заведение.
Днес, съвсем 82 години след откриването му, възпитаниците на свищовското висше учебно заведение са над 150 000. По традиция, през месец септември, Стопанска академия още веднъж ще отвори порти за новоприетите студенти. С информативен ден в академичната зала, на 7 септември 2018 година ще бъдат посрещнати първокурсниците от задочна форма на образование. Официалното разкриване на новата образователна 2018/2019 година ще бъде на 17 септември 2018 година, когато за първи път на студентските скамейки ще седнат и новоприетите студенти от постоянно образование.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР