Свилен Шитов е кмет на община Девня от 2015 г.

...
Свилен Шитов е кмет на община Девня от 2015 г.
Коментари Харесай

Свилен Шитов: Вече 50 г. Девня продължава да се развива и хората намират тук реализация

Свилен Шитов е кмет на община Девня от 2015 година Има висше обучение и бизнес в областта на компютърните технологии. Той е ръководител на МИГ Девня – Аксаково. Бил е общински консултант и ръководител на Общинския съвет преди да го изберат за кмет.
Тези дни Девня чества 50-годишен празник на града. „ С оповестяването на Девня за град той стартира да търпи значителен напредък, построили са се фабрики, учебни заведения, детски градини, магазини, административни здания и какво ли не. След 89-а година локалната власт и жителите на града са изправени пред нови провокации, само че получават и нови благоприятни условия за развиване, от които се възползваме в настоящо време “, споделя кметът.
По думите му общината усвоява средства по европейски стратегии, с които обновяват построеното до момента, само че основават и нови придобивки, съгласно упованията на хората.
„ Развитието на Девня се случва и с помощта на партньорството ни с бизнеса и привличането на нови вложители, каквито, популярност Богу, не липсват. Това ми дава и вяра, че градът ще продължава да се развива и да просперира и през идващите 50 години “,  съобщи на празника градоначалникът.
По мотив юбилея, а и с желание да предоставим повече информация за общината, Actualno.com потърси кмета за изявление.
Г-н Шитов, 50 години празник чества Девня, с какво се гордеят жителите на града най-вече?
Гордостта е, че 50 години градът продължава да се развива, а също че жителите на града имат опция да намерят реализация, с цел да останат тук, а не да търсят занаят някъде другаде.
Вие с какво допринесохте за тяхното благополучие, а за какво не и за тяхното успокоение?
През последните четири години аз и моят екип тъкмо това вършим - да променяме града, да обновяваме нещата, свързани с възстановяване качеството на живот. Става въпрос главно за смяна на инфраструктурата - основаване на паркове, детски площадки, възобновяване на детски градини, читалища, учебни заведения. Всичко това е за основаване на едни естествени условия за живеене в един що-годен европейски град.
Предвид, че сте в края на мандата какво демонстрира рекапитулацията на обезпечените вложения?
Като числа няма да съм безусловно прецизен, само че направените вложения - както със лични средства, по този начин и европейски, възлизат на повече от 10 млн. лева
Къде се усещат те най-много?
Видимата част е там, където сме асфалтирали улици. Най-бързо се усеща тази инвестиция.
А кое беше най-голямото тестване за Вас  през тези 4 години?
Най-сериозно беше първоначално, защото заварих едно тежко завещание. Имам поради 2,5 млн. лева просрочени и неизплатени разноски. Работещите в администрацията не бяха получавали заплатите си 2-3 месеца. Това бяха сложните моменти, само че с общи старания се справихме оптимално бързо. Всички влязоха в състояние. В рамките на една година разплатихме всичко и започнахме да осъществяваме няколко планове. Станахме дори водещи измежду общините по строга финансова дисциплинираност, с положителни индикатори. Последната година бяхме на трето място в цяла България.
Вашата горделивост или най-значимо дело като кмет?
Според мен един кмет би трябвало да извършва функционалността си като подобен, да извършва уговорките си, да следва дилемите си по своя ред и приоритет. Горд съм, че имам опция да осъществявам огромна част от поетите задължения. След като се изпълнят, съм удовлетворен от свършената работа.
Тоест, правилото не е гражданска война, а еволюция?
Да.
Оттук-насетне какво следва?
Празникът завърши, на 27-ми беше кулминационната точка. Занапред следва работа.
Кои обекти са ви останали?
Много са. В момента сме на стадий определен реализатор за детските градини. Имаме подписан контракт, стартира енергийната им успеваемост на стойност 1,2 млн. лева Чакам от министерството да ми одобрят процедурата, да подпишат анекс. Това може би ще стане преди 15-ти септември. Две здания ще се санират. Предстои рехабилитация на уличната мрежа на стойност 1,2 млн. лева - също утвърден план, с подписан контракт с Държавна фирма " Земеделие ". Предстои ремонт на две читалища и едно пълномощничество. Предвиждаме създаване на един пазарен център с много пространства - павилиони, за отдаване чартърен. Много са плановете, работим по тях един след различен. Има много работа. До края на годината всички би трябвало да се осъществят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР