Свикват специалната временна комисия към Столичния общински съвет за Природен

Свикват специалната временна комисия към Столичния общински съвет за Природен ...

Свикват общинската комисия за Витоша заради лифтовете.


Свикват специалната временна комисия към Столичния общински съвет за Природен парк "Витоша". Заседанието ще бъде следващата седмица. Искането е на общинските съветници от "Политическа група 5", съобщиха от политическата формация.

Временната комисия се оглавява от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Неин член е и съпредседателят на "Политическа група 5" Симеон Славчев.

Повод за заседанието е състоянието на лифтовете на Витоша. Основното искане на Политическа група 5 е лифтовете на Витоша отново да се върнат под шапката на общината. Все още не е приет Плана за управление, който в момента се обжалва, пишат от групата.

Временната комисия за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк "Витоша" на граждани с цел туризъм, отдих и спорт и изработване на предложения и мерки за решаване на тези проблеми, беше създадена по предложение на "Политическа група 5" през 2016 г.

"Природен парк Витоша не е нито син, нито червен, нито на която и да е политическа партия или неправителствена организация", каза Симеон Славчев.

Славчев е предложил да се въведе такса за автомобилите, които се качват и паркират в планината. Преди това обаче Столична община трябва да подсигури нормален достъп до Витоша - както с лифтове, така и с екологичен транспорт. Към момента няма добър достъп и транспорт до Витоша, категорични са общинарите от тази политическа формация.

"Няма друга столица в Европа и света, която да има до себе си планина, до която да се стига буквално за минути. Всички институции, граждани и неправителствени организации трябва да обединим усилия, за да може бързо Природен парк Витоша да се върне на софиянци и те да могат да използват пълноценно всички дадености за спорт, отдих и туризъм на планината", заяви Славчев.

На досегашните заседания е имало разговори с ръководството на концесионера "Витоша ски", ръководството на ПП Витоша и представители на МОСВ и МРРБ, както и с множество експерти.

Времената комисията е обсъдила изграждането на екопътеки в Природен парк "Витоша", както и обособяването на множество места за отдих с беседки, пейки, безопасни съоръжения за игра на деца. Обмислят се варианти за обособяване на специални маршрути за колоездачи и други.

Анализират състоянието на всички хижи в планината, за да се предприемат мерки за тяхното по-добро стопанисване и пълноценно използване от жителите и гостите на София.

Източник: econ.bg