Свикват специалната временна комисия към Столичния общински съвет за Природен

...
Свикват специалната временна комисия към Столичния общински съвет за Природен
Коментари Харесай

Свикват общинската комисия за Витоша заради лифтовете

Свикват специфичната краткотрайна комисия към Столичния общински съвет за Природен парк " Витоша ". Заседанието ще бъде идната седмица. Искането е на общинските съветници от " Политическа група 5 ", оповестиха от политическата групировка.

Временната комисия се оглавява от ръководителя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Неин член е и съпредседателят на " Политическа група 5 " Симеон Славчев.

Повод за съвещанието е положението на лифтовете на Витоша. Основното искане на Политическа група 5 е лифтовете на Витоша още веднъж да се върнат под шапката на общината. Все още не е признат Плана за ръководство, който сега се апелира, пишат от групата.

Временната комисия за разбор на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк " Витоша " на жители за туризъм, отдих и спорт и разработване на оферти и ограничения за решение на тези проблеми, беше основана по предложение на " Политическа група 5 " през 2016 г.

" Природен парк Витоша не е нито наследник, нито червен, нито на която и да е политическа партия или неправителствена организация ", сподели Симеон Славчев.

Славчев е предложил да се вкара такса за колите, които се качват и паркират в планината. Преди това обаче Столична община би трябвало да подсигури естествен достъп до Витоша - както с лифтове, по този начин и с екологичен превоз. Към момента няма добър достъп и превоз до Витоша, безапелационни са общинарите от тази политическа групировка.

" Няма друга столица в Европа и света, която да има до себе си планина, до която да се стига безусловно за минути. Всички институции, жители и неправителствени организации би трябвало да обединим старания, с цел да може бързо Природен парк Витоша да се върне на софиянци и те да могат да употребяват пълноценно всички дадености за спорт, отдих и туризъм на планината ", съобщи Славчев.

На досегашните съвещания е имало диалози с управлението на концесионера " Витоша ски ", управлението на Политическа партия Витоша и представители на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие, както и с голям брой специалисти.

Времената комисията е разискала построяването на екопътеки в Природен парк " Витоша ", както и обособяването на голям брой места за отдих с беседки, пейки, безвредни уреди за игра на деца. Обмислят се разновидности за отделяне на специфични направления за колоездачи и други.

Анализират положението на всички хижи в планината, с цел да се подхващат ограничения за тяхното по-добро стопанисване и пълноценно потребление от жителите и гостите на София.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР