Свикнали сме да получаваме прогнозата за времето наготово. А какво

...
Свикнали сме да получаваме прогнозата за времето наготово. А какво
Коментари Харесай

Животните- метеоролози и някои поверия

Свикнали сме да получаваме прогнозата за времето наготово. А какво ли вършат животните, които нямат тази опция? Някак са се научили да предсказват времето и да ни приказват с държанието си.

Ролята на вещател, когато става въпрос за предсказание на времето, се извършва сполучливо от торния бръмбар (Geotrupes stercorarius). Когато времето е хубаво и ще остане такова, торните бръмбари напущат домовете си по залез слънце. Но, в случай че следва стихия, освен че не излизат, само че и се заравят надълбоко в земята.

Какво може да ни покаже един танц? Много неща, измежду които е и идна смяна на времето. Разбира се, не приказваме за блус или рап, а за танц при пчелите . Танцът не е изключително впечатляващ – просто въртене на пчелите към и над кошера. Ако времето ще се утежнява, те не престават този танц дълготрайно време и не се отдалечават от кошера си.

Освен бръмбарите и пчелите, можем да се спрем и на птиците. Ами да, какъв по-добър образец за животни-метеоролози? Особено прелетните птици. Наистина би трябвало да са положителни в това, откакто без помощта на прогноза знаят по кое време би трябвало да отлетят на юг. Птиците не са чувствителни единствено по време на миграция.

Пример в това отношение е славеят (Luscinia megarhynchos). Не е инцидентно, че мъжкият славей е получил прякора за най-хубав артист измежду птиците. Освен приятна за слушане, песента му може да ни бъде и потребна. Смята се, че в случай че пее цяла нощ се чака прекрасен безоблачен ден.

Съществуват поверия , че някои птици, като тръстиковия дрозд (Acrocephalus arundinaceus), строят гнездата си по-високо, когато се чака повишаване равнището на водата.

Ами морските птици? Добри метеоролози измежду тях са чайките и буревестниците . За чайките съществуват даже моряшки поговорки. Според една от тях, в случай че чайките летят ниско над водата, моряците ще се радват на хубаво време.

Смята се, че и слоновете и жабите също имат способността да предсказват времето.

Добри метеоролози са и пингвините . В последна сметка, това че живеят на студено не значи, че харесват бурите. Когато усетят, че доближава стихия, пингвините се събират дружно, сгушени на огромни групи.

Да оставим за миг птиците и пингвините и да насочим вниманието си към Деня на мармота . Замисляли ли сте се, за какво има подобен ден? В Съединени американски щати мармотът е прочут със качествата си на метеоролог, с което са свързани и разнообразни поверия. Според едно от тях, мармотът се разсънва навръх втори февруари, когато е и Денят на мармота.

Поверие гласи, че когато мармотът се разсъни и излезе от дупката си, усеща какво ще бъде времето. Ако следва хубаво време остава на открито. Ако времето ще се утежнява, се връща в дупката да си поспи още. За да могат да създадат това, мармотите употребяват сянката си. Според поверието, в случай че мармотът не може да види сянката си, когато излиза от дупката си, следва хубаво време. Ако мармотът види сянката си, ще се върне назад в дупката си и зимата ще свърши едвам след 5-6 седмици. Едва ли мармотите се будят постоянно на втори февруари, само че по тази причина си има поверия, нали?

Обсъдихме пингвините и мармотите, в този момент да се насочим към рибите . И те не остават по-назад в познаването на идни промени във времето. Хората от дълго време са забелязали, че преди утежняване на времето, рибите стартират да скачат над водата.

Пример за риба, която предсказва времето, е сомът . Доста мързелива риба, само че не и когато времето ще се утежнява. Тогава напуща обичаното си дъно и излиза на повърхността на водоема.

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР