Свикнали сме да ходим на почивка в Гърция и в

...
Свикнали сме да ходим на почивка в Гърция и в
Коментари Харесай

Луксът ни привлича: Вижте колко трябва да се оръсите за читав плаж в Гърция

Свикнали сме да вървим на отмора в Гърция и в общия случай да вървим на плажа, без да плащаме някаква такса, а просто потреблението. Така на процедура плажуването излиза много преференциално. Това обаче не на всички места е по този начин. Напротив. В множеството известни дестинации в страната плажовете са платени и това става по друг метод. Някъде се заплаща вход, другаде комплект с чадър и шезлонги, а на най-скъпите дестинации - и двете плюс минимална консумация.

Миконос

Най-скъпият пясък несъмнено е на перлата на Гръцкото Средиземноморие и това е Миконос. Там шезлонг на първа линия може да доближи зашеметяващите 1000 евро дневно, че и нагоре. Пясъкът за всеки сезон се разиграва на търгове, като участниците заплащат на квадратен метър от линията, която ще експлоатират. Така и цените за посетителите стават солени. В паметния Намос на Псару бийч първият ред шезлонги коства най-малко 300 евро през пиковия туристически сезон, до момента в който според от търсенето може да доближи 1000 евро минимална консумация. От втория до петия ред цената пада до 210 евро.

В Парага, който разполага и с най-големия плувен басейн в Европа, комплектът чадър-шезлонг (за трима души) е на цена от 700 евро (200 евро за комплекта и 500 евро минимална консумация). На втория ред цената е със 100 евро по-ниска, т.е.  единствено 600 евро (200 евро за чадърите и 400 евро минимална консумация).

Зверски са и цените за маса в заведение, изключително по време на присъединяване на световноизвестни диджеи. На Алемагу минималната консумация на маса покрай сцената е 25 000 евро. Най-отдалечената маса може да имате за " скромните “ 2000.

Атинската ривиера

Съвсем не е без пари и на останалите известни дестинации. Атинската ривиера, където с изключение на милиони туристи през лятото отдъхват и самите атиняни, е все по-скъпа. Общинските плажове на Глифада и Варкиза ви пускат против 6 евро през седмицата и 8 през уикенда. Но това е началото. Сега едно плуване на проведен плаж в Атика може да коства до 80 евро на човек, непостижима цена за доста фамилии, написа " Телеграф ". 

В Кавури шезлонгите за двама души през уикендите костват 45 евро. Малки бутилки вода са 3 евро, кафе 5,50 евро, сок 5 евро и сандвичи 10 евро. Във Вула комплектът шезлонги варира от €60-70 плюс €8,50 входна такса на човек, тъй че четиричленно семейство ще заплати над €90.

На езерото Вулиагмени чадърът коства 90 евро за двама души, тъй че 180 евро за четиричленно семейство. Така доста жители избират свободните и безвъзмездни зони, тъй като чадърите стават все по-скъпи и недостъпни.

Островите

Слънчевите бани не са по никакъв начин евтини и на островите, макар че са много по-достъпни. На Скиатос 20 евро е комплектът, на Наксос 30 евро за първа линия, до момента в който на Кея и Сифнос желаят по 45 евро. Така за тези, които не желаят да заплащат за " златното " гмуркане, единствената опция е това с чадър и хавлия от къщи, както и хладилна чанта на някой от свободните плажове. Въпреки че постоянно и там няма да се спести от такса.

На север

Туристическият напор и рекордната тълпа към този момент направиха и цените на околните до България плажове все по-сериозни. Разбира се, доминират, както казахме първоначално, бийч-барове, които оферират сянка единствено против консумация. Но и те понижават от година на година. Така постоянно към този момент могат да ви изискат сред 10 и 20 евро за комплект чадър и два шезлонга, като някъде се изисква и минимилна консумация, която е най-малко 15 евро на човек. Ярък образец е живописният Афитос на Халкидики. Фрапето наближава 5 евро, макар че може да се откри и по-евтино. При това приказваме не за първокласни заведения. Въпреки това Северна Гърция остава към момента относително евтина дестинация спрямо останалите елементи на страната, само че за жалост нощувките скачат до рекордни равнища.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР