Свикнали сме да гледаме на социалните мрежи и платформите като

...
Свикнали сме да гледаме на социалните мрежи и платформите като
Коментари Харесай

The Onion Router и как да ползваме интернет анонимно

Свикнали сме да гледаме на обществените мрежи и платформите като Netflix и Spotify като на крадци и търговци на персоналните ни данни. Те са " Големият брат " в днешно време. Но това не значи, че няма и други, по-малки, само че също толкоз ефикасни в следенето, " братчета ".

Следенето е на всички места

Всеки път, когато отворим уеб страница в браузъра си, изпращаме сигнал до сървъра, който поддържа тази страница. Това автоматизирано оставя диря от IP адреса ни в регистъра на системата.

IP адресът е много добър идентификатор, посредством който може да бъде извлечена много спомагателна информация.

Местоположението ни, страниците, които гледаме, времето, което прекарваме в тях, устройството, което употребяваме - също могат да бъдат получени от IP aдреса ни.

IP адресът може да обезпечи достъп до домашния рутер и всички джаджи, които имаме вързани за неговата мрежа.

Няма потребност да задълбаваме във всички вероятни действия, които някой би могъл да извърши, знаейки IP-то ни.

Какво е TOR

The Onion Router или просто Tor е безвъзмезден уеб браузър, който прави сърфирането ни в интернет непроследимо. Името е отпратка към пластовете на лука (onion - лук от англ.), поради метода, по който програмата крие IP адреса ни.

Когато отворим уеб страница през Tor, сигналът от нашия компютър е препратен към цяла шепа други компютри и сървъри, и чак по-късно доближава до сървъра на уеб страницата, който желаеме да отворим. Така се образуват доста " пластове " от сигнали, в които е съвсем невероятно да се локализира началния IP адрес.

По този метод влизането ни в уеб страницата се реализира безусловно анонимно.

Това, несъмнено, дава опция на доста хора да си пазарят неща като танкове, неразрешени субстанции и даже хора, без никой да ги вижда.

Би било неуместно да употребяваме Tor за Фейсбук, тъй като нали сякаш не желаеме да ни наблюдават. Но въпреки всичко можем, в случай че желаеме.

Към днешна дата в Гугъл можем да намерим към 0.004% от цялата информация, която съществува в интернет пространството.

Всичко останало назоваваме " Dark Web " и е пространство, в което можем да се потопим посредством Tor. Браузърът може да бъде свален изцяло гратис за Linux, MacOS и Windows. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР