Свидетели сме на правна гротеска. Така преподавателят по църковно право

...
Свидетели сме на правна гротеска. Така преподавателят по църковно право
Коментари Харесай

Диян Николчев: ГЕРБ и друга партия са в правна гротеска за дълга от 8 млн. лв.

Свидетели сме на правна гротеска . Така преподавателят по църковно право доцент Дилян Николчев разяснява пред БНР признатите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават 8 млн. лв. задължения на Главното мюфтийство.

Заради публичното неодобрение от държавната поддръжка за мюсюлманското изповедание в понеделник министър председателят Бойко Борисов провежда среща дружно с основния мюфтия Мустафа Хаджи и с Негово Светейшество българския патриарх Неофит. След срещата Мустафа Хаджи загатна, че в България можело да стане като в Сърбия , от чиято територия през 2008 година се отдели обитаемото с мюсюлмани Косово.
 За отделянето на Косово загатна основният мюфтия на излизане от Министерски съвет Обновена
За отделянето на Косово загатна основният мюфтия на излизане от Министерски съвет

Мустафа Хаджи отхвърли да разяснява приходите на Мюфтийството от парцели

" От юридическа и религиозна (гледна точка - б.р.), а не от политическа - по целенасоченост, ставаме очевидци на грозно и изопачено деяние на ГЕРБ в съдружничество с друга партия . Това е гротеска от позиция на правото ", разяснява доцент Дилян Николчев, учител в Богословския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ".

Принцип в правото е да няма привилегии , съобщи богословът. " Конституцията ни повелява, че всички хора са равни по права. Юридическите лица са равни с физическите. Законът и Конституцията бяха жестоко нарушени от водещата политическа мощ . Вярно е, че страната може данъчно да подкрепя записаните вероизповедания, само че тогава Министерството на финансите прави одит ", акцентира доцент Николчев.
 Движение за права и свободи не би се занимавало със договорка за опрощаване на 8 млн. лева съгласно политолози
Движение за права и свободи не би се занимавало със договорка за опрощаване на 8 млн. лева съгласно политолози

От Мюфтийството не разясняват опрощаването на дълга им, който е от 2005 година

" Законът за вероизповеданията споделя, че религията не може да се употребява за политически цели. Всъщност в тази ситуация това е задачата . Има политически подтекст, който мнозина мъчно съзират ", безапелационен е Николчев.

Политическите партии нямат такива благоприятни условия за агитация като двете съществени вероизповедания - Българската православна черква и мюсюлманското изповедание. Представете си какъв резултат би могъл да има поклон под формата на храмови послания , сподели специалистът.

Припомняме, по Конституция има разделяне на верската и на държавната власт.

Николчев прикани за обществено обявяване на приходите и разноските. Според него това не се случва с религиозните вероизповедания. " Те би трябвало да са пример и мярка за държание. Какъв образец дават с това, че не заплащат данъчните си отговорности към страната ", запита реторично Николчев.
 Хасан Адемов отхвърля и договорката с ГЕРБ, и милионите от парцели на мюфтийството
Хасан Адемов отхвърля и договорката с ГЕРБ, и милионите от парцели на мюфтийството

Българска социалистическа партия се възползвали от обстановката, парцелите не се управлявали от Движение за права и свободи

След вчерашната среща в постройката на Министерския съвет основният мюфтия Мустафа Хаджи съобщи, че парите от наеми на вакъфските парцели не могат да покрият задълженията на мюсюлманското изповедание.

Малко преди този момент някогашният шеф на кабинета на ръководителя на Висшия мюсюлмански съвет Николай Панков съобщи, че основното мюфтийство има 4 700 парцела. Годишният доход от тях е над 30 милиона лв. - от наеми и ренти.

От своя страна патриарх Неофит сподели, че тематиката не би трябвало да се политизира.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР