“Свидетели сме на абсолютно безпрецедентна подмяна на българската конституционна и

...
“Свидетели сме на абсолютно безпрецедентна подмяна на българската конституционна и
Коментари Харесай

ПП-ДБ говорят за подмяна от ГЕРБ-СДС: Половината кандидат-министри не са дали съгласието си

“Свидетели сме на безусловно невиждана замяна на българската конституционна и политическа история ”. Това съобщи Христо Иванов на брифинг на " Продължаваме промяната - Демократична България ". “Проектокабинетът, препоръчан през днешния ден с досието, предадена на президента, не е съгласувана с преговорния екип на ПП-ДБ. Това е проектосъстав на ГЕРБ-СДС, без да е координиран с нас ”, сподели от своя стана министър председателят в оставка акад. Николай Денков, предава . 
“Немалка част от номинираните за министри не са давали единодушието си да вземат участие в подобен кабинет. Включително и аз, в никакъв случай не съм се съгласявал да вземам участие в кабинет с този състав ”, сподели още министър председателят и уточни, че ще подаде декларация, с която декларира, че не желае да бъде номиниран.

“Няма единодушие и по текста на съглашението ”, безапелационен е Денков. “То беше обсъждано, само че останаха противоречиви текстове ”.

“Затова единственият автограф, който ще видите под съглашението, е на госпожа Мария Габриел ”, сподели още Денков. “В този документ няма подписи от страна на ПП-ДБ ”, акцентира той.
“Няма решение на нашите групови органи, че ние може да участваме в подобен състав на Министерски съвет или да се включим в подобен текст на съглашение ”, добави той и посочи, че даже било обяснено на ГЕРБ-СДС, че след възможен завършек на договарянията на ПП-ДБ ще са нужни няколко дни да получат единодушието на съпартийците си за вероятно присъединяване в кабинет. 

“Всичко това се случва на първия ден от проучвателния седемдневен мандат. Нищо не постанова такова бързане ”, уточни акад. Денков. “Бяхме подготвени да продължаваме да преговаряме, до момента в който стигнем до единодушие по всички противоречиви точки ”.

“ГЕРБ-СДС обаче напуснаха договаряния и отидоха при президента. Това ни кара да считаме, че през последните дни не е имало предпочитание за действителен преговорен развой от другата страна, а се е симулирал подобен ”, сподели още Денков.

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков пък уточни:

“Всички тези месеци имах базово доверие на Мария Габриел. Днес то беше окончателно изгубено ”.

Според Петков Мария Габриел е посочила, че няма качествата да бъде министър председател:

 

" За да бъдеш министър председател, би трябвало да имаш интегритет и да не се навеждаш ".

 

" За Мария Габриел ми е жалост. За господин Борисов - ме е позор. През всички тези дни той не се пояи нито за ден да договаря с нас ", сподели Петков.

По думите на Атанас Атанасов ПП-ДБ са били доброжелателни по време на договарянията, тъй като " огромна част от българското общество не желае предварителни избори ". 

" Такъв казус, такова знамение не е имало в новата българска история ", сподели Атанасов и насочи два апела:

" Първо - към президента на Републиката, който е изпратил декрет в Народното събрание с предложение да бъде гласуван съставът на новото държавно управление. Г-н Президент, половината от хората, посочени като претенденти за министри, не са давали единодушие за това. Има риск да участвате в нарушение на Конституцият. Призоваваме Ви, оттеглете указа. 

Второ, към ръководителя на Народно събрание. Дори президентът да не отдръпна указа, призоваваме да не се включва в дневния ред точка за избор на ново държавно управление. Това е скандал и нарушаване на Конституцията ". 

" Свидетели сме на една от най-големите фалшификации в актуалната българска история ", съобщи министърът на финансите и съпредседател на Политическа партия Асен Василев. " Такова нещо не ми се е случвало - да бъда вписан като министър в кабинет, без да е взето моето единодушие ".

Какво се случи преди брифинга? 

Преди обяд водачите на ПП-ДБ Христо Иванов, Кирил Петков, Атанас Атанасов и министър-председателят в оставка Николай Денков продължиха диалозите с преговорния екип, излъчен от ГЕРБ-СДС, отпред с Мария Габриел. След края им Христо Иванов, ръководител на " Да, България " и един от водачите в обединението, разгласи, че ще изчакат изказването на Мария Габриел при президента и тогава ще разясняват.  

ГЕРБ-СДС върнаха изпълнен първия мандат за сформиране на кабинет. Към момента обаче остава с въпросителна дали ПП-ДБ поддържат този състав. Мария Габриел акцентира, че ГЕРБ не биха застанали зад кабинет с различен състав и мандат. Така ориста на ротационното държавно управление към момента е под въпрос.

Веднага след връщането на мандата изпълнен се появиха информации, че в действителност съставът, препоръчан от ГЕРБ-СДС надалеч не е координиран от ПП-ДБ, нито утвърден. 

" Това е провокация. Съставът на Министерски съвет, импортиран от Габриел, не е координиран или утвърден от ПП-ДБ. Няма договореност за подобен Министерски съвет ", уточни проф. Евгений Дайнов.  " ГЕРБ сътвориха необикновен парламентарен цирк. Вкараха предложение за кабинет без единодушието на ПП-ДБ ", написа Даниел Смилов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР