Светулките обичат да светят през нощта, но твърде силната изкуствена

...
Светулките обичат да светят през нощта, но твърде силната изкуствена
Коментари Харесай

Изследване: Светлинното замърсяване пречи на размножаването на светулките

Светулките обичат да светят през нощта, само че прекомерно мощната изкуствена светлина пречи на размножаването им, заяви Агенция Франс Прес, като цитира резултати от изследване. То предизвестява за въздействието на светлинното замърсяване върху намаляването на популациите на някои инсекти.

Установено е, че изкуственото осветяване нарушава държанието на доста нощни животни в търсенето на храна и ориентацията им. То даже може да убива - да вземем за пример молците, които летят към електрическа крушка, до момента в който умрат от безсилие.

Трудно е обаче да се планува въздействието на все по-широко публикуваната изкуствена нощна светлина , чиято активност се е нараснала съвсем двойно през последните 25 години, върху животните, които са привикнали с тъмнината от хилядолетия. Дали изложените на заплаха типове ще се приспособяват, ще намерят леговище в по-тъмното небе или ще намалеят?

За да схванат това, учените изследват светулките. Част от близо двете хиляди типа светулки се считат за уязвими съгласно Международния съюз за отбрана на природата, макар че няма задоволително данни, с цел да се оцени това. Двама откриватели от университета " Тъфтс " в Масачузетс, Съединени американски щати са измерили непосредствено въздействието на изкуствената светлина през нощта върху чифтосването на тези биолуминесцентни инсекти и по този метод върху тяхното размножаване. Те са провели опити с екземпляри от семейство Photinus, което е доста публикувано в Северна Америка. При възрастните разпръскването на светлина, създадена посредством химическа реакция в коремчето, се употребява за намиране на сътрудник по време на брачния сезон. Мъжкият разпръсква светлинен сигнал, на който женската дава отговор с намигване. При опита учените са имитирали сигнала на женските с LED светлини. Оказало се, че 28 от 29 мъжки екземпляра се доближили до " подправените " женски, сочат резултатите, показани в " Роял сосайъти оупън сайънс ". Експериментът е изработен още два пъти - в действителна среда и в лаборатория, с друго осветяване.

При натурален здрач 45% от двойките се чифтосват сполучливо. Същото важи и при слаба изкуствена светлина в границите на 3 лукса. Но при 30 лукса нито една от изследваните двойки не съумява да се чифтоса.

Проучването стига до заключението, че светлинното замърсяване играе роля за намаляването на някои типове светулки и предлага разширение на този тип проучвания, с цел да се насочат по-добре напъните за отбрана на застрашените типове.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР