Световното първенство в Русия приключи, оставайки приятно усещане във феновете.

...
Световното първенство в Русия приключи, оставайки приятно усещане във феновете.
Коментари Харесай

Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

Световното състезание в Русия завърши, оставайки прелестно чувство във почитателите. Франция е новият първенец, а на второ място остана сензацията Хърватия. Родният ентусиаст обаче е зажаднял за футбол с марка „ БГ “. Добрата вест е, че Първа лига се завръща след двумесечна почивка. Новият сезон дава обещание страсти, само че … За да се развива шампионата, би трябвало да има и усъвършенствания. А каква по-добра концепция от това елитът ни да взаимства някои неща от Мондиал 2018? Не е като да не се е случвало към този момент.

Например преди години „ Левски “ конфигурира зад вратите надуваеми кукли, които бяха шлагер на Евро 2000 в Белгия и Холандия. С помощта на парещ въздух те „ танцуваха “ при гол в противниковата врата. По-късно пък почитателите на ЦСКА си харесаха викингския привет, с който играчи и последователи на Исландия честваха успехите на Евро 2016. Ред е за още прелюдия, както на терена, по този начин и отвън него.
ВАР
Системата за видеонаблюдения ВАР дебютира сполучливо на международни финали, свеждайки до най-малко грешките във основните мачове. Все още има някои аспекти, които да се изпипат, само че сигурно бъдещето на футбола е тясно обвързвано с технологиите. А с цел да върви родният футбол напред трябват усъвършенствания. Така ще се избегнат непрекъснатите нападки и обвинявания, че избран рефер оказва помощ на едни и пречи на други. През предишния сезон скандални имаше съвсем след всеки кръг, като постоянно забъркани бяха родните съдии. С ВАР нещата ще си дойдат на мястото. Разбира се, ние сме в България и няма да е изненада, в случай че макар технологията се появят отзиви, че компютърът също има желания.
Феновете да вземат образец от Япония
 29-02 20

Цял свят бе шокиран от възпитанието на японските почитатели по време на мачовете на Мондиал 2018. След всеки дуел последователите на „самураите“ почистваха бранша на стадиона, откъдето гледаха своите любимци. Същото направиха и самите играчи, оставяйки прилежно подредена съблекалня след мача с Белгия и записка с признателност към домакините – „Спасибо!“, изписано на кирилица. Защо го вършат? Защото по този начин са възпитани. Няма да е зле и родните ентусиасти да чистят след себе си, изключително след хореография. Сега трибуните ни наподобяват на индонезийската река Цитарум, в която има повече отпадъци, в сравнение с вода. Удоволствието от люпене на семки е на ниска цена за почитателите у нас, само че и извънредно досадно и мъчно за разчистване. По стадионите в Русия обаче някой да видя ентусиасти с люспи по зъбите? На международното даже се продаваше бира, въпреки и безалкохолна, само че дано да не се престараваме, тъй като не сме дорасли за алкохол по стадионите.
Шпалир и почитание
Нещо, което у нас по-скоро се възприема като метод да унижиш противника си, тъй като се прави от втория в шампионата, който би трябвало да поздрави новия първенец. На международното в Русия обаче демонстрираха по какъв начин се прави. Франция спретна шпалир на Хърватия по време на награждаването в Москва. „ Шахматистите “ бяха изпратени с овации като заслужен съперник. Точно това би трябвало да се направи и в България, с цел да няма обвинявания в опит за оскърбление.
Безспорно тимовете ни не могат да губят почтено. А целия свят видя по какъв начин го направи Хърватия. Дори президентът на страната Колинда Грабар-Китарович влезе в съблекалнята на „ петлите “, с цел да ги поздрави за огромния успех. При нас господстват обвинявания, заяждане и нова доза унижения. А кой има потребност от нещо такова?
Младостта
Голяма част от тимовете подмладиха своите сформира. Англия направи нещо сходно. Средната възраст на играчите на „ Трите лъва “ бе 26 години и това даде резултат. Отборът записа второто си най-хубаво класиране в историята на международни шампионати. Килиан Мбапе, огромната звезда на Франция, е едвам 19-годишен. Той вкара 4 гола на мондиала. Отбеляза и на финала, като по този метод стана вторият младеж след … вездесъщия Пеле с попадение в мача за купата.
„ Славия “ към този момент сподели, че това работи. Най-старият столичен клуб взе купата на България с български младоци. Победен бе „ Левски “, в чийто състав играха единствено трима нашенци, единият от които влезнал като запаса.
Организацията
Холандската компания, която ни провежда шампионата в последните две години и в идната една, направи такава каша, че се постанова БФС да изяснява формата на шампионата на всеки 6 месеца. Стигна се до там, че последният в класирането се избави, до момента в който този с по-предно класиране от него изпадна в „Б“ група, макар че в актива си имаше 17 точки повече. И още един парадокс – преди година третият в класирането игра бараж за Лига Европа, а четвъртият се класира за шампионата непосредствено.
Руснаците демонстрираха по какъв начин може да бъде проведен огромен конгрес по съвършен метод. Нямаше никакви гафове към дуелите, както в груповата фаза, по този начин и в елиминациите. Със сигурност ФИФА има основна за прислужник за това.
Може би тук е мястото да споменем, че не се чу и за сбивания на агитки. Нямаше изстъпления и във почитател зоните. А първият случай от символичното число на дузина задържани към шампионата бе на … жена, арестувана за джебчийство.
След мондиала в Русия към този момент се гледа по различен метод на страната от чисто спортна позиция. Защо и ние да не вкараме ред във футболната ни къщата? В последна сметка тя си е наша и би трябвало да сме наясно, че каквото си постелем, на такова ще легнем. И различен няма да ни е виновен…
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР