Световното богатство е нараснало значително през последната година въпреки тежките

...
Световното богатство е нараснало значително през последната година въпреки тежките
Коментари Харесай

Глобалното богаство е достигнало рекордните 431 трлн. долара

Световното благосъстояние е повишено доста през последната година макар тежките вреди, които пандемията от ковид нанесе върху стопанската система. Това излиза наяве от отчет на мeждyнapoднaтa ĸoнcyлтaнтcĸa ĸoмпaния Тhе Воѕtоn Соnѕultіng Grоuр (ВСG), написа Barron`s.

През 2020 година общият размер на финансовите активи по света се е нараснал с 8,3% спрямо миналата година до рекордните 250 трлн. $. В същото време цената на действителните активи – главно недвижимите парцели, се е съвсем удвоила до 235 трлн. $   

Общото международно благосъстояние, което съставлява комбинацията сред двете минус пасивите, като да вземем за пример ипотеки, е повишено със 7,9% спрямо миналата година до рекордните 431 трлн. $, посочат от BCG в 22-ия си годишен отчет за световното благосъстояние.

По думите на Анна Закревски, световен началник на звеното за ръководство на благосъстоянието на BCG, този рекорден растеж се дължи главно на два фактора.

Единият е покачване с 10,6% на чистите спестявания  и средствата по депозиите, което е най-високото годишно нарастване от 20 година насам. „ Светът беше в локдаун и нямаше доста други възможности за харчене и вложение, което накара хората да икономисват “, споделя тя.

Това важи даже за европейските страни, в които лихвите са негативни, което значи, че цената на спестяванията в действителност може да намалее.

Вторият фактор е представянето на фондовите тържища. Световните вложения в финансовите пазари са нарастнали с 11,5% през 2020 година, подкрепени от удобните парични политики на централните банки.

Общото благосъстояние – финансовите и действителните активи минус пасивите, е повишено със 7,2% във Северна Америка до 136 трлн. $, с 9,5% до 117 трлн. $ в Азия (без Япония и с 4,1% във Западна Европа до 103 тлрн. $. Лидер е Съединени американски щати, като американците има общо благосъстояние от 52 трлн. $. На второ място е КИтай с 52 трлн.

Ръстът на световното богаство е основал нови 6000 нови милионери, чиито активи са на стойност от над 100 млн. $. В тази категория към този момент попадат общо 60 000 души, които имат общо благосъстояние от 22 трлн. $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР