Световноизвестният цигулар Веселин Пантелеев-Ешкенази се ожени повторно дни преди да

...
Световноизвестният цигулар Веселин Пантелеев-Ешкенази се ожени повторно дни преди да
Коментари Харесай

Веско Ешкенази се ожени 17 години след смъртта на първата си жена

Световноизвестният цигулар Веселин Пантелеев-Ешкенази се ожени наново дни преди да навърши 51 години. Музикантът, който е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, и дамата на сърцето му Станислава Стоева живеят дружно от 14 години, само че едвам в този момент решили да скрепят връзката си и юридически. До този брак на Веско се стигна след огромна персонална покруса.

Преди 17 години първата му брачна половинка Ангелина Атанасова изгубила борбата с рак на гърдата. Веско останал самичък с двамата им сина – 11-годишният Виктор и 9-годишният Артур. Виртуозът на цигулката мъчно претърпял гибелта на Ангелина, само че не се затворил в себе си, а отгледал самичък синовете си Виктор и Артур. През първата година след смрътта й, отказал всички по-далечни турнета, с цел да е покрай децата си. След това почнал да пътува в чужбина, а цигуларят разчитал и на помощта на детегледачки. Когато станал на 13 години, Виктор почнал да готви и да се грижи за по-малкото си братче, а съседите им ги наглеждали.
След загубата на Ангелина Веско се посветил на  благотворителни акции за предварителна защита на подлата болест. В памет на починалата си жена цигуларят записа песента „ Вечеряй, Радо “ дружно с „ Ку-ку бенд ”. Когато Веско схваща, че Ангелина е болна от рак, стартира да снима с любителска видеокамера последните мигове от живота й, които намират място във видеото към песента.

„ В първият миг, когато останах самичък, си помислих, че няма да се оправя . Най-малките неща ми се костваха ужасно комплицирани. Аз не знаех по какъв начин се пуска пералня, в действителност първоначално е някакъв цялостен призрачен сън. Трудностите доста ни сближиха. С децата бяхме като братя. Външно доста наподобяват на майка си ”, спомня си за компликациите музикантът. Заради децата си той се научил да готви.

Овдовелият Веско не вярвал, че в миналото ще срещне друга обич след загубата на първата си брачна половинка. „ Когато заключиш надълбоко в себе си това, което се е случило, когато си подготвен, тогава можеш да срещнеш различен човек и още веднъж да обичаш. Разбира се, без да забравяш това, което се е случило с теб и с индивида, с който си бил ”, споделя цигуларят.
Съдбата срещнала Веско със Станислава преди 14 години. Запознали се около работата. Тя също е музикант, свири на виола и общи задължения ги събрали на една сцена. В няколко концерта Станислава била в оркестъра, а Веско бил солист. Любовта сред двамата пламнала по време на концерт. Ешкенази получил от своя почитателка голям букет и го подарил на Станислава. Въпреки макар че постоянно музицират в разнообразни точки на света, музикалното семейство компенсира с пътувания до красиви места. „ Аз съм по-спокойна, до момента в който той е по-експанзивен. Идеално се допълваме ”, споделя Станислава.

Веско я срещнал с двете си деца още при започване на връзката им. Заминали дружно на море, а Виктор и Артур я приели като другар. Днес синовете на Веско били доста близки с нея и постоянно й споделяли персонални неща. 28-годишният Виктор и 27-годишният Артур се раждат в Холандия. Те обаче не поемат по пътя на родителите си, а вземат решение да учат микробиология и химия. Виктор се занимава с развиване на програмен продукт за медицински потребности. От дребен свири на електрическа китара, имал даже група. 27-годишният Артур е разпален по химията, само че също като брат си има увлечение към музиката. Композира мелодии за филми и игри.

Самият Веско произлиза от остаряла музикантска фамилия. Дядо му е самообразован музикант тромпетист. Баба му Виолета продава шевната си машина, с цел да купи първата цигулка на чичото на Веско - Хари Ешкенази, бащата на Максим Ешкенази. На 11-годишна възраст е концертмайстор на Детско-юношеската филхармония на проф. Влади Симеонов, приключва Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков " и на 17 към този момент е студент в консерваторията. Твърди, че детство не му е липсвало, само че през задачите си младежки години е бил съсредоточен в свиренето. По тази причина в този момент има да си наваксва с доста неща, писа Уикенд.

В Музикалната академия негови преподаватели по цигулка са проф. Петър Христосков и Ангелина Атанасова, която след това става негова брачна половинка. Тя му преподава и в учебното заведение, и в консерваторията е в нейният класЕдин от хората, предопределили блестящата музикална кариера на Веско Ешкенази, е проф. Ифра Нийман. Британецът открива гения на младия цигулар на Варненския музикален фестивал и съумява да убеди тогавашния комитет по просвета да го пуснат на специализация в чужбина. Благодарение на него Веско Ешкенази приключва двегодишен майсторски клас в лондонския Гилдхол Скул и през 1992 година получава тапия за соло реализатор. Макар и да живее в Холандия, Веско Ешкенази непрестанно взе участие в артистични и публични планове у нас.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР