Световноизвестната моторна яхта, ползвана от принцеса Даяна по време на

...
Световноизвестната моторна яхта, ползвана от принцеса Даяна по време на
Коментари Харесай

Суперяхтата, от последната почивка на Даяна, потъна край Френската ривиера

Световноизвестната моторна яхта, употребена от принцеса Даяна по време на последната ѝ лятна отмора в Южна Франция, е потънала на дъното на морето.

Cujo, в миналото обичана и на холивудските звезди, изчезна под вълните на Средиземно море, откакто в събота се удари в неидентифициран обект край Болио-сюр-Мер, на Френската ривиера.

Седемте души на борда бяха избавени след случая, само че лодката се оказа на дълбочина от съвсем 2500 м, заяви локалната полиция.

Superyacht used by Princess Diana during her final summer holiday in France before her death sinks off the French Riviera
— Daily Mail Australia (@DailyMailAU)
" Капитанът на Cujo е подал сигнал за злополучие " , споделя един от чиновниците. " Корабът потъваше заради теч. От Антиб бяха изпратени избавителни лодки и откакто се увериха, че всички са в сигурност, жандармеристите откриха забележителен теч на вода на равнището на предния десен ръб на корпуса. "

Собственикът е задействал помпите и е държал моторите в деяние, само че това не е спряло потъването на кораба.

Пристигнали са и избавителни катери, само че не са съумели да спасят лодката от поглъщане на към 18 морски благи от брега.

Всички хора на борда, в това число италианският притежател на Cujo, бяха качени в избавителна лодка и върнати на брега без пострадвания.

Съобщенията за Cujo - индийска дума, която значи " неудържима мощ " - преобладават в медиите през август 1997 година, когато е благосъстоятелност на гаджето на Даяна, Доди Ал-Файед.

Филмовият продуцент-милионер е похарчил към 1 милион паунда за преоборудване на лодката и е поканил Даяна на борда, до момента в който международните медии са го следили. Това се случва малко преди двойката да загине в автомобилна злополука в центъра на Париж.

Същото лято Даяна е снимана и на яхтата " Сокар ", която по това време е благосъстоятелност на бащата на Ал-Файед, милиардера в търговията на дребно Мохамед Ал-Файед.

The yacht on which Diana stayed with Dodi Al Fayed has sunk
— Gaynor Madoc Leonard (@MadocLeonard)
Двойката е видяна да се целува и прегръща на палубата по-малко от година откакто разводът на Даяна и принц Чарлз е контрактуван.

Тогава 36-годишната Даяна е видяна да се разхожда по палубата, възползвайки се оптимално от средиземноморското слънце и новия си романс.

Снимката на някогашната кралска персона, която гледа в далечината от борда на яхтата, е една от последните фотоси на Даяна.

Cujo е издигната в Италия през 1972 година за предприемача Джон декор Нойман, откакто той споделя на италианската корабостроителница Baglietto, че желае най-бързата моторна яхта в света.

Тя е оборудвана с два 18-цилиндрови мотора, които й обезпечават оптималната скорост от 42 възела.

След това Ван Нойман продава яхтата на сина на Аднан Хашоги, най-богатия търговец на оръжие в света, а той я продава на братовчед си Доди Ал-Файед.

Cujo постоянно е акостирала край Сен Тропе, най-известното горещо място за звезди на Ривиерата, като на борда ѝ са се качвали звезди като Клинт Истууд, Тони Къртис и Брус Уилис.

След гибелта на принцовете Даяна и господин Ал-Файед Cujo запада.

През 1999 година е изведен от употреба и прекарва години в склад, преди да бъде възобновен от нови притежатели.

През 2020 година е закупена за " жълти стотинки " от търговеца на първокласни коли Саймън Кидстън.

Той твърди, че е купил яхтата инцидентно, като споделя пред първокласното списание Robb Report: " В деня на търга бях зает с клиенти, по тази причина помолих сътрудник да слезе и да огледа. Казах му, че в случай че яхтата е евтина, ще наддавам за малко развлечение.

" Наддаването стартира на 150 000 евро. Моят сътрудник предложи 160 000 евро.

" Проблемът беше, че никой различен не наддаваше. Чукчето падна и аз си бях купил лодка. Чувството беше комбинация от неспокойствие, оцветено с смут ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР