Световният шампион по плувен маратон за 2011 г. Петър Стойчев

...
Световният шампион по плувен маратон за 2011 г. Петър Стойчев
Коментари Харесай

18 часа във водата: Петър Стойчев преплува 45-километров проток в Хавай и влезе в историята

Световният първенец по плувен маратон за 2011 година Петър Стойчев още веднъж записа името си в историята на родния спорт. Той стана първият българин, преплувал протока Молокай в Хавай, който е с дължина 45 км и е един от международната верига Oceans Seven.
47-годишният Стойчев към този момент е преплувал четири от общо седемте протока в света, включени в влиятелната верига. През 2007 година той мина Ламанша, а през тази година преплува Гибратарския пролив и протока Кук. Така от Oceans Seven към този момент му остават Северният канал (34,5 км сред Ейре и Шотландия), протокът Каталина (32,3 км сред остров Санта Каталина и Лос Анджелис) и протокът Цугару (19,5 км сред японските острови Хоншу и Хокайдо).
След прекосяването на протока Молокай Стойчев призна на профила си във „ Facebook “ за съществени компликации, с които се е сблъскал по време на плуването, лишило му 18 часа и 53 минути. Бившият длъжностен министър на спорта изрази признателност на всички българи, които са го очаквали на плажа Макапау в Оаху след финиширането.
„ До средата на дистанцията се движехме съгласно графика и с добра скорост. За 5 часа и 10 мин бях изплувал 18,8 км. Продължих в положителното движение. Докато не се появи мощно насрещно течение с към 3 километра в час против мен. Започна битка със мощното насрещно течение, траяла към 10 часа, с цел да изплувам към 12 километра. Виждах брега и финала повече от 8 часа и не можех да го доближи със слабия напредък, който правех – към километър на час. След днешния ден съм уверен, че човешките благоприятни условия са неограничени, стига да имаш воля за победа “, написа изтощеният и от мощното хавайско слънце Стойчев, предава Блиц Спорт.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР