Световният рекордьор в маратона Келвин Киптум е загинал при автомобилна

...
Световният рекордьор в маратона Келвин Киптум е загинал при автомобилна
Коментари Харесай

Почина световният рекордьор в маратона

Световният рекордьор в маратона Келвин Киптум е умрял при автомобилна злополука в Кения, удостовери за Би Би Си представител на локалната федерация по лека атлетика. Освен 24-годишният играч, живота си е изгубил и неговият треньор Жерве Хакизимана.

Киптум се появи през 2023 година като противник на своя съотечественик Елиуд Кипчоге. Той счупи международния връх на Кипчоге в Чикаго през октомври предходната година, като пробяга 42 195 метра за два часа и 35 секунди. Едва предходната седмица екипът му разгласи, че той ще се опита да пробяга дистанцията за по-малко от два часа на маратона в Ротердам - достижение, което в никакъв случай не е било постигано в намерено съревнование.

Лидерът на кенийската съпротива и някогашен министър-председател Раила Одинга съобщи, че страната е изгубила " същински воин " и скърби за " забележителна персона... и икона на кенийската атлетика ".

Отдавайки респект на младия мъж, Себастиан Коу, президент на международната атлетика, разказа Киптум като " необикновен спортист, оставил необикновено завещание, което ще ни липсва доста ".

Възходът на бащата на две деца към славата беше бърз - той пробяга първия си цялостен маратон едвам през 2022 година

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР