Световният пробег на мира достигна до пловдивското средно училище Любен

...
Световният пробег на мира достигна до пловдивското средно училище Любен
Коментари Харесай

Пробегът на мира отново в Пловдив. Да си припомним посланието на Карл Люис към българите

Световният пробег на мира доближи до пловдивското приблизително учебно заведение Любен Каравелов. Това е интернационална щафета, символизираща всеобщия блян на човечеството към по-мирен свят. Той е най-мащабната и най-продължителна всеобща демонстрация, отдадена на мира, която продължава към този момент 35 години.

Хора от хиляди обитаеми места по маршрута на щафетата – деца и възрастни, елементарни жители и международни водачи – се причисляват към участниците в Пробега, изминавайки с факела няколко крачки или няколко километра. Всеки влага своите фантазии и очаквания в една обща вълна на другарство и доброжелателност.

„ Мирът не значи неявяване на война, а наличие на обич, естетика, задоволство и единение. Мирът разкрива цялостното величие на човешкия живот. “ Това са думите на създателя на пробегът на мира Шри Чинмой, който преди 35 години дава началото на това международно събитие в Ню Йорк.

От тогава до през днешния ден той сплотява хора от разнообразни народи и религии, като негови почитатели са едни от най- авторитетните хора на планетата, като Майка Тереза, Нелсън Мандела, Принцеса Даяна.

Днес пробегът на хармонията мина през Пловдив в СУ Любен Каравелов. По този мотив наш екип на БНТ-Пловдив напомня мащабността на събитието с архивни фрагменти на великия лекоатлет, 9-кратен олимпийски първенец Карл Люис, който имаше обръщение към България.

" Пробегът на Хармонията не е еднократно събитие и съществува близо 2 десетилетия. Пробегът ще продължи и през идващите години. За това имам вяра, че моето присъединяване ще притегли още доста хора по света, което могат да се включат освен с тичане, а с помощ и организации. Общият блян на хората към естетика и другарство по света се разраства и ще продължи и през идващите години. На българите ще кажа: Благодаря за поддръжката, тъй като получавам доста писма от целия свят както и от България. Застанете зад дребните деца, подкрепяйте ги, насърчавайте за положителното. Това е което имам вяра, че всеки по света би трябвало да направи ".



Учениците от СУ " Любен Каравелов ", които дружно с факлоносците на огъня, засадиха дървото на мира в двора на учебното заведение. Училището е известно със мощните си обичаи в българския фолклор, които са измежду дребното в света приели посланиците на мира за повторно.



" Ние прегърнахме концепцията, когато ми се обадиха, тъй като повече от всеки път света има потребност от мир и от естетика, а пък ние сме щастливи, че сме определени, ние да бъдем пазители на това дръвче. Защото сме пазители на фолклора, на български дух, а в този момент към този момент ще имаме и тази отговорност да бъдем пазители на едно дръвче, което символизира мира и хармонията в света “, сподели Славка Щерева, шеф на СУ " Любен Каравелов ".

Вижте повече във видеото

Репортер: Мария Павлова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР