Световният пазар на облигации получава най-големия приток от инвестиции от

...
Световният пазар на облигации получава най-големия приток от инвестиции от
Коментари Харесай

Глобалната несигурност кара инвеститорите да се насочват към облигациите

Световният пазар на облигации получава най-големия приток от вложения от четири години насам. Глобалните вложители бягат от частните финансови пазари към по-сигурни варианти като държавни облигации или злато. Причините са увеличаващата се световна сигурност, продължаващото закъснение на международната стопанска система и сигналите, че Федералният запас на Съединени американски щати има подготвеност да понижи главната рента, оповестява Financial Times.

Бягство към по-сигурни активи

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Над 17.5 милиарда $ са се влели в капиталови фондове, ръководещи портфейли от облигации, за последната седмица - най-високото равнище от февруари 2015 година В същото време фондове с висок капиталов рейтинг са получили още 18.5 милиарда $ - най-голямото нарастване за подобен интервал от време в историята.

Златото също е поскъпнало с 1.5% до най-високото си равнище за последните три месеца. Доходността на десетгодишните държавни облигации на Съединени американски щати е намаляла от 2.5% на 2.1%, до момента в който немските бенчмарк облигации се търгуват с негативна рентабилност и тя паднаха до нов връх.

В същото време има отлив от 10 милиарда $ от фондовете за по-рискови вложения в облигации на разрастващите се пазари и корпоративен дълг. От началото на годината отливът от тези два рискови актива е достигнал 155 милиарда $.

Световна неустановеност

Годината стартира относително удобно за финансовите пазари, като до май консенсусът беше, че Съединени американски щати и Китай ще доближат до бърза комерсиална договорка. Разпадът в договарянията сред двете водещи международни стопански системи обаче докара смяна в прогнозите. Световната неустановеност и забавящата се световна стопанска система плашат вложителите и ги карат да пазят активите си. В същото време геополитически опасности могат съществено да обиден международния пазар на нефт и в допълнение да влошат икономическата обстановка.

Всички гледат Федералния запас

Сравнително ненадейно за пазарите тази седмица Европейската централна банка реши да не трансформира досегашните си фискална политика, въпреки че разгласи, че ще резервира рекордно ниските лихви най-малко доникъде на идната година.

Няколко дни по-рано ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл съобщи на конференция, че централната банка на Съединени американски щати е подготвена да намалява лихвите, когато е нужно. Подобен ход би извършил гласовито-изразените стремежи на американския президент Доналд Тръмп, който се тревожи, че сегашната рента от 2.5% задушава американската стопанска система. Според данни на FT 67% от пазарните анализатори чакат американската централна банка да намали базовите лихви в края на юли. Според източници на вестника обаче е допустимо тласъкът за пазарите да пристигна още в края на юни.

Очаква се Федералният запас да понижи лихвите най-малко на два пъти до края на 2019 година, само че три или даже четири следващи намаления не са изключени според до какъв брой американската стопанска система се забавя. В такава обстановка е изцяло обикновено вложителите да пазят активите си в сигурни вложения.

" Без договорка сред Съединени американски щати и Китай ще бъде обезпечен муден международен и американски напредък в дълготраен проект, което ще принуди Федералния запас да приложи серия намаления на лихвите ", счита Джеймс Суини, основен икономист на Credit Suisse. Според него обаче даже договорка не би била задоволителна, с цел да предотврати " събаряне на лихвите за всеки случай " от страна на централната банка на Съединени американски щати, защото световната неустановеност и повишаващите се мита предизвикват сериозен потрес на стопанската система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР