Световният ден на поезията - 21 март, беше отбелязан с

...
Световният ден на поезията - 21 март, беше отбелязан с
Коментари Харесай

Във Видин отбелязаха Световния ден на поезията

Световният ден на поезията - 21 март, беше маркиран с Поетично матине във Военния клуб във Видин. Представиха се създатели от няколко генерации, измежду които членове на Дружеството на писателите, Литературен клуб "Иван Деспотов ", Детска креативна група "Жар " и Военния клуб. Програмата беше открита със стихотворения на Сашо Лазаров, някогашен боен, който написа повече от 30 години.
"Не съм почнал да пиша от положително. Преживял съм всякакви неща, за които не ми се приказва. Тогава пишех повече за живота ми в армията, в службата, а в този момент пиша всичко. Даже съм написал, че "Нямам жанр избран, Богът написа с мен ". През нощта написах за мразовитата пролетна заран. Обичам да пиша за птички, за пчелички, за децата...От живота съм ужасно сериозен към всички... "
Стихотворението "Пролет " от Сашо Лазаров беше прочетено от Росица Еленкова, основен специалист във Военния клуб. Поздрав към видинските поети насочиха най-младите създатели - второкласници от учебно заведение "Любен Каравелов ".
Председателят на Видинското сдружение на писателите Ненчо Славчев прочете стихотворенията "Мъгла " и "Мартенско " от най-новата си стихосбирка - "И сенките на птиците летят ". Стихове и скечове бяха показани от млади създатели от Видин. Програмата е доста шарена, изясни поетесата Диана Сиракова, която е и началник на Литературния клуб "Иван Деспотов ". Според нея напоследък се следи наклонност към едно по-модерно писане на лирика, само че и повече са станали хората, които протягат ръка към белия лист:
"Шаблони и правила няма, тъй като творчеството изобщо е ентусиазъм. Винаги прави усещане, че дребните протягат ръка доста, пишат, само че това е обикновено, те копират по някакъв метод, само че пък това е метод да се срещнат с поезията. Има миг, в който те стопират, само че тогава ние започваме да ги срещаме с класиката, със актуалните създатели... Все отново в основата стои класическата лирика, същинският стих, който е основан от време оно, както се споделя... За един стихотворец е най-важно да бъде почтен към себе си и към това, което написа, т.е., в случай че това, което пишем не е същинско, то не оцелява, времето го отсява... Пожелавам на всички създатели да са здрави, да имат вяра в себе си и да не престават да пишат. "
Събитието се провежда за трета поредна година за да се разпространява четеното, писането и публикуването на лирика във Видин. /БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР