Световният бизнес елит и държавни ръководители от десетки страни по

...
Световният бизнес елит и държавни ръководители от десетки страни по
Коментари Харесай

Започва годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Световният бизнес хайлайф и държавни ръководители от десетки страни по света се събират в швейцарския курортен град Давос, с цел да вземат присъединяване в тазгодишния Световен стопански конгрес, който публично стартира на следващия ден и ще продължи до петък, 19 януари, съобщи CNBC.

Форумът тази година се организира под надпис " Възстановяване на доверието " и ще засегне редица тематики, свързани с внезапната ескалация на геополитическото напрежение и опасенията за световната търговия, свързани с Близкия изток. Инфлацията и икономическият напредък, войната в Украйна, софтуерните промени и световната фрагментация също са залегнали в дневния ред на събитието.

Сред най-високопоставените политически фигури, които се чака да участват в Давос, са министър председателят на Китай Ли Цян и френският президент Еманюел Макрон, като и двамата ще създадат специфични обръщения. Макрон е единственият държавен началник от страните от Г-7, който ще вземе присъединяване в Давос. Миналата година от Г-7 на форума участва само немският канцлер Олаф Шолц.

Някои допускат, че политиците са все по-предпазливи да участват на събитието на фона на продължаващата рецесия с разноските за живот и проблемите, с които би трябвало да се оправят в родните си страни.

Американският президент Джо Байдън, както и английският министър председател Риши Сунак не са били на Световния стопански конгрес, откакто заеха постовете си.

Политици и финансови министри от доста други страни обаче се чака да вземат участие в Давос тази година, в това число представители на Испания, Белгия, Колумбия, Ирак, Ливан, Ирландия, Кения, Нигерия, Тайланд, Сингапур и други.

От Съединени американски щати присъединяване ще вземат държавният секретар Антъни Блинкен, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и специфичният президентски делегат за климата Джон Кери.

Съливан евентуално ще участва на последната среща на " Съветниците по националната сигурност на Украйна ".

Аржентинският президент Хавиер Милей, който също е измежду участниците на Световния стопански конгрес, би трябвало да направи изказване в сряда, 17 януари.

Сред огромните имена от света на бизнеса в Давос тази година са Сам Олтман, основният изпълнителен шеф на " ОупънЕйАй " (OpenAI), основателя на чатбота " ЧатДжиПиТи ". Очаква се той да разиска сигурността и доверието в технологиите дружно с министъра на финансите на Англия Джереми Хънт и основния изпълнителен шеф на " Пфайзер " (Pfizer) Алберт Бурла.

На тазгодишния Световен стопански конгрес ще участват и ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, президентът на Световната банка Аджай Банга, генералният шеф на Световната комерсиална организация Нгози Оконджо-Ивеала и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР