Световните златни и валутни резерви са намалели през периода януари-октомври

...
Световните златни и валутни резерви са намалели през периода януари-октомври
Коментари Харесай

Световните златно-валутни резерви са спаднали с рекордните $1,6 трилиона

Световните златни и валутни запаси са намалели през интервала януари-октомври м.г с рекордните 1,6 трилиона $, спадайки до най-малко от май 2020 година. Това демонстрират калкулации на РИА Новости, основани на данни от националните централни банки.

Намаляването на цената на международните запаси тази година е рекордно най-малко от 2000 година насам - за 10 месеца те са намалели с 11,3%, до 12,474 трилиона $. Това стана минималният размер на запасите на страните от май 2020 година, когато те бяха единствено с 60 милиарда $ по-малко.
 Страните в света с най-големи златно-валутни запаси
Страните в света с най-големи златно-валутни запаси

Русия се придвижи с едно място нагоре в " класацията "

Предишният антирекорд беше регистриран през 2015 година, когато се развихри дълговата рецесия в еврозоната, като през същата година " защитната възглавница " на страните понижа единствено със $711,1 милиарда, или с 6,1%.

Резервите на централните банки започнаха да понижават още при започване на предходната година - през януари те потънаха едновременно със $164,9 милиарда, само че през февруари, в противен случай, се усилиха с $47,4 милиарда

С началото на пролетта обаче отрицателната наклонност се стабилизира: запасите през март-август понижават приблизително със 184 милиарда $ на месец. Рекордният месечен спад на индикатора е през септември - 335,3 милиарда $, до момента в който през октомври спадът внезапно се забавя - за месеца запасите са намалели с едвам 25,4 милиарда $.

Изследването е направено от РИА Новости въз основа на информация от националните централни банки на 100 стопански системи по света, които разгласиха данни за десетте месеца на годината в средата на декември.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР