Световните цени на петрола се повишиха във вторник до най-високата

...
Световните цени на петрола се повишиха във вторник до най-високата
Коментари Харесай

Цените на петрол достигнаха нов връх на фона на напрежението в Близкия изток

Световните цени на петрола се покачиха във вторник до най-високата си стойност от седем месеца насам, частично заради опасенията от ескалиращото напрежение в Близкия изток, което може да наруши доставките.

Суровият нефт вид “ “, който служи за международен бенчмарк, нарастна с 1.8% до $89 за барел, отбелязвайки най-високото си равнище от началото на септември. По-късно обаче цената загуби част от тези облаги в средата на следобеда в Европа.

Едновременно с това петролът “ (WTI), бенчмаркът за Съединени американски щати, също нарастна с 1.8%, достигайки петмесечен връх от $85 за барел. От началото на годината цените и на сорта Brent, и на WTI се покачиха надлежно с към 15% и с близо 19%.

Този скок основава риск от по-нататъшно повишение на цените на бензина освен в Съединените щати, само че и в други райони.

Ричард Бронз, съосновател и началник на отдел “ ” в Energy Aspects, акцентира, че неотдавнашното повишаване на цените на петрола е кулминационна точка на разнообразни фактори, които набират скорост през последните няколко седмици.

[readmorme id= ”106131″]

Сред тях са продължаващите офанзиви от страна на Украйна против съветски рафинерии, нападенията на хутите против корабоплаването в Червено море и преобладаващото чувство за понижена непоклатимост в Близкия изток спрямо преди една година. Освен това Бронз означи, че възобновяване на производството на нефт в Съединени американски щати е по-бавно от предстоящото след спиранията, породени от тежките метеорологични условия през януари.

Според Бронз актуалната обстановка отразява дефицита на предложение.

Софи Лунд-Йейтс, водещ анализатор на финансовите пазари в Hargreaves Lansdown, разиска въздействието на повишаващите се цени на петрола, като ги изясни частично с ескалиращото геополитическо напрежение в Близкия изток, провокирано от въздушния удар по посолството на Иран в Сирия в понеделник. Както Иран, по този начин и Сирия упрекнаха Израел, че е провел офанзивата, а Техеран насочи предизвестия за евентуални съществени ответни ограничения.

Що се отнася до оповестеното от Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, известно като ОПЕК+, редуциране на производството, Лунд-Ятс означи, че тези ограничения оказват спомагателен напън върху цените.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР