Световните цени на базови хранителни стоки като ориз и растително

...
Световните цени на базови хранителни стоки като ориз и растително
Коментари Харесай

Световните цени на храните се повишават заради действия на Русия и Индия

Световните цени на базови хранителни артикули като ориз и растително масло се покачиха осезаемо за първи път от месеци насам, откакто Русия се отдръпна от съглашението , позволяващо на Украйна да изнася свободно зърно към разнообразни елементи на света, а Индия ограничи износа на част от ориза си, заяви по-рано през днешния ден Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации /FAO/, написа „ Associated Press News “.

Стойността на показателя на цените на храните на FAO , който наблюдава месечните промени в интернационалните цени на всекидневно търгуваните хранителни артикули, се е повишила с 1,3% през юли по отношение на юни , което се дължи на по-високите разноски за произвеждане и доставки на ориз и растително масло. Това е първото покачване от април насам, когато по-високите цени на захарта покачиха леко показателя за първи път от една година.

Цените на суровините не престават да се намаляват , откакто предходната година доближиха рекордно високи стойности след нашествието на Русия в Украйна. Нарушените доставки от страна на двете страни изостриха международната продоволствена рецесия , защото те са водещи снабдители на пшеница, ечемик, слънчогледово олио и други налични хранителни артикули, изключително за редица разрастващи се страни в някои елементи на Африка, Близкия изток и Азия, където милиони хора се борят всекидневно с глада . Светът към момента се възвръща от тези ценови шокове, които задълбочиха инфлацията, бедността и продоволствената неустановеност в разрастващите се народи, които разчитат основно на импорт .

Сега са налице нови опасности в международен мащаб откакто в средата на юли Русия разгласи, че се отдръпва от взаимното съглашение с Украйна, подписано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, което гарантираше отбрана на корабите, пренасящи украински селскостопански артикули през Черно море. Наред с съветските офанзиви против украинските пристанища и инфраструктурата за предпазване и произвеждане на зърно, цените на пшеницата и царевицата на международните пазари сега са извънредно нестабилни . Международните цени на пшеницата са се повишили с 1,6% през юли по отношение на юни, което е първото съществено нарастване от девет месеца насам, съобщи основният икономист на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации Максимо Тореро . Още по-тревожна е възбраната на Индия за търговия с някои сортове бял ориз , които не са от сорта Басмати, защото това води до прекалено запасяване с този базов артикул в някои елементи на света, за сметка на дефицита в други.

Ограниченията , наложени в края на предишния месец, пристигнаха тъкмо в миг, когато по-рано от плануваното естественото събитие „ Ел Ниньо “ провокира по-сухо и горещо време в някои елементи на Азия , което от своя страна навреди на реколтите на ориз . По данни на Организация на обединените нации цените на ориза са се повишили с 2,8 % през юли по отношение на предходния месец и с 19,7 % през тази година, достигайки най-високото си равнище от септември 2011 година насам. По-скъпият ориз „ поражда основателни опасения за продоволствената сигурност на огромна част от международното население, изключително на най-бедните народи, които отделят по-голяма част от приходите си за закупуване на храна “ , гласи част от изказване, отправено от организацията.

„ Въпреки че светът разполага с задоволително хранителни ресурси, провокациите, застрашаващи доставките от водещи производители, подбудени от спорове, ограничавания на износа или индустриални дефицити, наред с тежките метеорологични условия, могат да доведат до несъответствия в търсенето и предлагането в другите райони, “, предизвести Максимо Тореро , като добави, че актуалната обстановка може да докара до липса на достъп до съществени хранителни артикули заради покачващите се цени, както и до евентуална продоволствена неустановеност в международен мащаб. Той означи още, че международните цени на питателните артикули са разнообразни от тези, които хората заплащат на пазарите и в магазините за хранителни артикули.

Въпреки че цените на международните пазари фактически се намалиха от предходната година насам, това облекчение не е достигнало до семействата . Местните цени на питателните артикули в доста разрастващи се страни не престават да порастват, защото цената на валутите им се намали осезаемо по отношение на щатския $, който се употребява за закупуване на зърно и растително масло.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР