Световните правителства харчат поне 1.8 трлн. долара годишно за субсидии

...
Световните правителства харчат поне 1.8 трлн. долара годишно за субсидии
Коментари Харесай

Глобалните субсидии за изкопаеми горива и селско стопанство достигнаха 1.8 трлн. долара

Световните държавни управления харчат най-малко 1.8 трлн. $ годишно за дотации за мощно замърсяващи промишлености, измежду които въглища, петрол, газ и селско стопанство, макар поетите от тях задължения за реализиране на задачите, свързани с изменението на климата. Това демонстрират резултатите от нова интернационално изследване, оповестява Financial Times. То е осъществено от откривателите Дъг Коплоу и Роналд Стинблик по поръчка на неправителствените организации Business for Nature и The B Team. В изследването се заключава, че към 2% от международния Брутният вътрешен продукт се изразходва годишно за дотации, които предизвикват неустойчиво произвеждане или ползване, изчерпват естествените запаси и утежняват екосистемите.

Най-големият адресат на помощи е бил секторът за изкопаеми горива - с 640 милиарда $ годишно, а селското стопанство и горският бранш получават надлежно 520 милиарда и 155 милиарда Проучването показва, че тези калкулации най-вероятно са консервативни, така не всеки път се дава информация за дотациите и техния размер. Тези данни се разгласяват единствено няколко месеца откакто договарящи от близо 200 страни се споразумяха за " последователно унищожаване на неефективните дотации за изкопаеми горива " на срещата на върха на Организация на обединените нации, обвързвана с климата, COP26. Това съглашение обаче не включва краен период.
Най-много помощи в Азия
През 2019 година Иран, Китай и Индия са дали най-големи дотации за потребление на изкопаеми горива, надлежно 87.9 милиарда, 34 милиарда и 33 милиарда $, сочат данни на Международната организация по енергетика. В същото време Мексико, Китай и Аржентина са дали най-голяма директна поддръжка като се изключи данъчни облекчения, на производителите на изкопаеми горива, надлежно 11.3 милиарда, 3.9 милиарда и 2.5 милиарда $, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Анализът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз не включва поддръжката, обезпечавана от някои от най-големите производителки на петрол и газ, като Саудитска Арабия, заради проблеми с прозрачността на данните.

Организациите, поръчали изследването, признават, че аргументите за дотациите от време на време могат да бъдат доброжелателни, като да вземем за пример отбраната на потребителите от високите цени, заради което при преразглеждането на схемите ще би трябвало да се подсигурява, че уязвимите общества няма да бъдат наранени от промените,
Реклама Потенциални учредения за правосъдни каузи
Делта Мернер, която управлява Научния център за правосъдни разногласия, свързани с климата, към Съюза на загрижените учени (UCS), който реализира връзка сред откриватели и адвокати, съобщи, че дотациите за изкопаеми горива могат да бъдат оспорени по правосъден път, да вземем за пример заради противоречие с уговорките на дадена страна за нулево ползване.

" През последните шест месеца се следи доста по-голям... интерес към разбирането за какво субсидираме тази промишленост. Очаквам това да бъде област, в която правосъдните разногласия ще стартират да се развиват ", споделя тя.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР