Световните армии се сблъскват с факта, че скъпото оборудване, инфраструктурата

...
Световните армии се сблъскват с факта, че скъпото оборудване, инфраструктурата
Коментари Харесай

Очакваше се: армията на САЩ тества лазерни оръжия в Ирак в бойни условия

Световните армии се сблъскват с обстоятелството, че скъпото съоръжение, инфраструктурата и квалифицираната работна ръка могат да бъдат превъзмогнати от евтини безпилотни летателни апарати. Един дрон за 500 $ може да унищожи актуален танк, а джет, трансфорат в морски дрон, може да извади от строя боен транспортен съд. Армията на Съединени американски щати не прави изключение – тя към този момент е била подложена на стотици офанзиви с дронове в Близкия изток. Ето за какво тя изпрати в Ирак своята най-модерна система за противовъздушна защита, въоръжена с 50-киловатови лазери. DE M-SHORAD, инсталирана на 3 БМП Stryker, ще се употребява за заличаване на вражеските ракети, дроновете и артилерийските снаряди.

Изданието Army Times оповестява, че ръководителят на Централното командване на Съединени американски щати военачалник Майкъл Курила е декларирал пред Конгреса, че сега в Ирак се намират три DE M-SHORADS. Те се подлагат на тествания и разнородни проби, с цел да се откри най-хубавото им приложение. Курила не показа какви са предварителните резултати от тестванията.

DE M-SHORADS значи „ Системи за противовъздушна защита с дребен обхват на деяние с ориентирана сила за маневриране “. Разработени от RTX (бившата Raytheon), устройствата съчетават 50-киловатово лазерно оръжие с бронираното шаси на бойната машина на пехотата Stryker. Лазерът е предопределен за поразяване на въздушни цели. Той се насочва от радиолокационна система за разкриване, датчик за ориентиране и система за ръководство на лъча. Платформата включва и мултиспектрална система за ориентиране, тествана преди този момент на безпилотните самолети Predator. И още: кълбовидна сензорна кула с електрооптична/инфрачервена камера, лазерен целеуказател и лазерен осветител.

DE M-SHORADS е предопределен за противовъздушна защита на сухопътните войски. Както и за отбрана против дронове. Цялата лазерна система с мощ 50 kW тежи към 7 тона и, инсталирана на Stryker, има бронирана отбрана и оптималната скорост на придвижване 96 км/ч. Системата за стрелково оръжие се ръководи от преносим компютър, а операторът употребява контролер, сходен на XBox, с цел да ръководи лазера.

Използването на лазери има няколко преимущества пред съществуващите системи за битка с дронове. За разлика от оръдейните или ракетните системи, лазерът теоретично разполага с безграничен брой муниции, най-малко до момента в който има връзка с електрическата мрежа. Освен това той има извънредно атрактивна цена на изстрел. Тя е стотици пъти по-ниска от цената на ракетите, употребявани в локалните системи за противовъздушна отбрана/въздушна защита.

Американската войска изпрати 3 лазерно въоръжени „ Страйкъра “ в Ирак в отговор на зачестилите набези с дронове и артилерия против американските войски в района. Техният брой фрапантно се е нараснал след началото на войната сред Израел и Хамас през октомври 2023 година Системите DE M-SHORADS могат да поразяват освен дронове по време на полет, само че и ракети, снаряди и мини.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР