Световни лидери призоваха за диалог между Мадрид и Барселона по

...
Световни лидери призоваха за диалог между Мадрид и Барселона по
Коментари Харесай

Светът призова за диалог между Мадрид и Барселона

Световни водачи приканиха за разговор сред Мадрид и Барселона във връзка референдума за самостоятелност на Каталуния, пишат международните организации.

Европейските държавни управления заобикалят да разясняват директно референдума, акцентирайки, че това е вътрешен за Испания въпрос.

„ Насилието не може да бъде отговор! Ние осъждаме всички форми на принуждение и удостоверяваме нашия апел за политически диалог”, написа министър председателят на Белгия Шарл Мишел в „ Туитър”.

Violence can never be the answer! We condemn all forms of violence and reaffirm our call for political dialogue #CatalanReferendum #Spain
— Charles Michel (@CharlesMichel) October 1, 2017
„ Загрижен съм за ситуацията”, призна словенският министър-председател Миро Церар и прикани за господство на закона и спокойно решение.

„ Емоционалният заряд е мощен. Раните на недоверието – дълбоки. Диалогът със личния народ е нещо наложително за Испания. Насилието няма да помогне”, на собствен ред разяснява министърът на външните работи на Литва Линас Линявичус.

„ Все по-загрижена съм от фотосите идващи от Каталуния. Независимо от гледната си точка по отношение на независимостта, ние всички би трябвало да осъдим сходни сцени”, съобщи първият министър на Шотландия Никола Стърджън в „ Туитър”. Тя прикани Испания да промени курса преди някой да е потърпевш съществено. „ Оставете хората да гласоподават на мира”, добави тя.

2/2 and call on Spain to change course before someone is seriously hurt. Let people vote peacefully.
— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) October 1, 2017
Председателят на английската Лейбъристка партия Джеръми Корбин дефинира насилието в Каталуния като шокиращо. „ Испанското държавно управление да работи и да постави завършек на това”, добави той и прикани Тереза Мей да се обърне директно към Мариано Рахой да постави завършек на полицейското принуждение.

Police violence against citizens in #Catalonia is shocking. The Spanish government must act to end it now.
— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) October 1, 2017
„ Мадрид и Барселона неотложно би трябвало да деескалират ситуацията и да стартират диалог”, написа някогашният ръководител на Европейския парламент и сегашен водач на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц на страницата си в „ Туитър”.

Die Eskalation in Spanien ist besorgniserregend. Madrid und Barcelona müssen sofort deeskalieren und den Dialog suchen.
— Martin Schulz (@MartinSchulz) October 1, 2017
От правозащитната организация „ Хюмън райтс уоч” осъдиха напрежението в региона.

„ Въпреки, че съдът в Испания отсъди, че референдума в Каталуния не би трябвало да се организира, страната има задължението да пази правото на спокойно събиране и свободно изложение. Това се отнася поравно и за тези, които са срещу независимостта, и тези, които я поддържат. Където полицията употребява мощ, с цел да се оправя с нарушаванията на реда, тя би трябвало да бъде сигурна, че дейностите ѝ са нужни и пропорционални”, безапелационни са от организацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР