Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че създава нов механизъм за

...
Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че създава нов механизъм за
Коментари Харесай

СЗО оценява риска от маймунска шарка, създава механизъм за споделяне на ваксини -

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че основава нов механизъм за шерване на ваксини, с цел да спре епидемията от маймунска шарка допълнително от 30 страни отвън Африка, осведоми Асошиейтед прес.

В резултат на тази стъпка може да стане по този начин, че здравната организация на Организация на обединените нации да разпределя лимитираното количество ваксини сред богатите страни, които могат да си ги обезпечат и по различен метод.

За някои здравни специалисти самодейността евентуално пропуща опцията да се управлява вирусът на маймунската шарка в африканските страни, където хората от десетилетия се заразяват с него, и е следващ образец за несправедливостта при разпределение на имунизациите, каквато се наблюдаваше при пандемията от ковид.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че организацията създава самодейност за " обективен достъп " до ваксини и лекувания, която се чака да бъде подготвена до няколко седмици. Механизмът беше препоръчан малко откакто Англия, Канада, Франция, Германия, Съединени американски щати и други страни оповестиха за стотици случаи на маймунска шарка предишния месец.

Смята се, че имунизациите против дребна шарка, която е сродно заболяване, са към 85 % ефикасни против маймунска шарка. Директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге през днешния ден съобщи, че е смутен от бързането на някои богати страни да купят повече ваксини, без да става дума за закупуване на консумативи за Африка.

Клуге прикани държавните управления " да подходят към казуса с маймунската шарка, без да повтарят грешките на пандемията ". Все отново той не отхвърли опцията страни като Англия, в която сега е най-голямото огнище на заболяването отвън Африка, да получат ваксини посредством механизма на СЗО.

Той съобщи, че програмата се основава за всички страни и че имунизациите ще се отпускат значително въз основа на епидемиологичните им потребности.

" Европа остава епицентър на тази ескалираща зараза, като 25 страни оповестяват за повече от 1500 случая, или 85 % от общия брой в международен мащаб ", означи Клуге.

Някои африкански специалисти сложиха въпроса за какво здравната организация на Организация на обединените нации в никакъв случай не е предложила потреблението на ваксини в Централна и Западна Африка, където заболяването е ендемична.

" Мястото, откъдето би трябвало да стартира всяка имунизация, би трябвало да бъде Африка, а не другаде ", съобщи доктор Ахмед Огуел, изпълняващ длъжността шеф на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Африка.

Той сподели, че неналичието на каквито и да било ваксини за битка с маймунската шарка на континента, където тази година са регистрирани повече от 1500 хипотетични случая и 72 смъртни случая, е по-сериозна грижа, в сравнение с скупчванията на най-вече леки случаи на болестта, за които се оповестява в богатите страни.

След като пандемията от ковид избухна през 2020 година, международните здравни организации побързаха да основат КОВАКС - подкрепяна от Организация на обединените нации скица за разпределение на имунизациите против КОВИД-19. Богатите страни обаче изкупиха по-голямата част от международните доставки и програмата КОВАКС пропусна голям брой цели за шерване на дози с бедните по света.

Към днешна дата единствено към 17 % от хората в по-бедните страни са получили единична доза ваксина против ковид. Някои специалисти се притесняват, че същото може да се случи и с маймунската шарка.

" Както и при КОВИД, няма явен метод за това по какъв начин по-бедните страни ще могат да получат ваксини ", споделя Брук Бейкър, професор по право от Североизточния университет, който специализира в региона на достъпа до медикаменти.

Той предизвести, че до момента в който СЗО се пробва да дефинира какъв брой дози ваксина са налични, богатите страни, които преди този момент са дали обещание дози, може да не спомагат.

В понеделник правозащитната организация " Пъблик ситизен " (Public Citizen) изпрати писмо до Белия дом, в което пита дали администрацията на Байдън ще отпусне 20-те милиона ваксини против дребна шарка, които Съединени американски щати дадоха обещание през 2004 година, с цел да бъдат употребявани от СЗО при положение на изключителна обстановка, да вземем за пример биологична офанзива.

Запитан за този ангажимент, почитан американски чиновник съобщи, че държавното управление " изследва всички благоприятни условия ", с цел да продължи напъните си за прекъсване на маймунската шарка в Съединени американски щати и в международен мащаб.

Служителят съобщи, че Съединени американски щати са върнали на производителя повече от 200 000 дози ваксина против дребна шарка, с цел да бъдат разполагаем на други. Длъжностното лице отхвърли да каже дали Съединени американски щати считат, че настоящето огнище на маймунска шарка е изключителна обстановка, която оправдава освобождението на обещаните 20 милиона ваксини.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР