Световната здравна организация (СЗО) разделя вариантите на коронавирус в две

...
Световната здравна организация (СЗО) разделя вариантите на коронавирус в две
Коментари Харесай

Алфа, Бета, Гама, Делта и Омикрон -защо ни безпокоят?

Световната здравна организация (СЗО) разделя разновидностите на ковид в две групи. В първата влизат “обезпокоителните “ разновидности, което значи, че те са задоволително рискови, с цел да бъдат деликатно следени, а информацията за тях непрекъснато обновена, написа Сега. Следващите са разновидности, представляващи интерес, или такива, които са под наблюдаване. За момента единствено пет са класифицирани като притеснителни: Алфа, Бета, Гама, Делта и Омикрон. Изисква се в допълнение тестване отвън общоприетото, с цел да се разбере с кой вид на ковид се е заразил даден пациент. За тази цел се прави генетично секвениране, което лишава повече време от бърз антигенен тест или PCR тест.

Омикрон

Първата проба от Омикрон или B.1.1.529 е взета на 9 ноември, споделят от СЗО. Вариантът е видян поради повишаването на случаите в Южна Африка. Генетичното секвениране сподели, че разновидността има огромен брой разновидности на шиповия протеин – структурата, сходна на дребна окачалка на повърхността на вируса, посредством която се захваща за клетките, които заразява. Някои от тези разновидности са познати на науката от други разновидности и се знае, че вършат вируса по-опасен. В Омикрон съществува разновидността E484A, която може да направи вируса неузнаваем за някои антитела – протеини на имунната система, които са съществена отбрана против инфекции и са в основата на лекуването с моноклонални антитела. Омикрон също по този начин носи разновидност, наречена N501Y, с помощта на която разновидностите Алфа и Гама се предават извънредно елементарно. Миналата седмица Скот Уивър от медицинския клон на Тексаския унивеситет и сътрудниците му оповестиха за списание Nature, че тази съответна разновидност разрешава вируса по-добре да се репликира в горните дихателни пътища и да се популяризира, когато хората дишат, кихат и кашлят. Подобно на Делта, Омикрон носи разновидността D614G, която оказва помощ на вируса да се прикрепи по-добре към клетките, които заразява.

„ Броят на разновидностите самичък по себе си не значи, че новият вид ще аргументи проблеми, макар че могат да създадат по този начин, че вирусът да не бъде разпознат от имунната система “, споделя доктор Питър Инглиш, някогашен ръководител на комисията за публично здраве към Британската здравна асоциация. Това, което тревожи учените, е броят на разновидностите, засягащи шиповия протеин, тъй като множеството от водещите ваксини са ориентирани точно към него. Всички ваксини, основани от Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca и други употребяват дребни късчета или генетични последователности от вируса, а не целия вирус, и всички те употребяват елементи от шиповия протеин, с цел да се построи имунитет. Така че смяна в шиповия протеин, която прави Омикрон по-малко различим за протеините на имунната система и клетките, подтиквани от имунизацията, би представлявала проблем. Засега няма доказателства, че това се е случило, само че и няма метод да разберем, съсредоточавайки се единствено върху разновидностите. Изследователите ще би трябвало да изчакат, с цел да видят дали множеството неочаквани инфекции са породени от Омикрон, в сравнение с от други разновидности.

Мутациите могат да създадат вируса по-малко предразположен на лекуване с моноклонални антитела. Въпреки това СЗО споделя, че е малко евентуално тези разновидности да повлияят на други лекувания против Covid-19, в това число с антивирусни медикаменти в развой на разработка и стероида дексаметазон. Лекарите са единомислещи, че имунизацията обезпечава отбрана против Омикрон.

Малко под 24% от общото население на Южна Африка е имунизирано. Само 35% от пълнолетните южноафриканци са изцяло имунизирани, сподели президентът на страната Сирил Рамафоса. Освен това в Южна Африка доста хора са инфектирани с ХИВ, което потиска имунната система и поради това са по-податливи на зараза.Тези фактори могат да повлияят на разпространяването на разновидността в Южна Африка, за разлика от страните, където повече хора са имунизирани и по-малко страдат от имунокомпрометиращи положения. Т. нар. “физически “ бариери работят против всеки мутирал вирус. Те включват маски, миене на ръцете, разграничаване и добра вентилация, плюс имунизация.

Делта

Делта разновидността на ковид сега е преобладаващ огромна част от света. Известен също като B.1.617.2, той е по-преносим от други разновидности. Делта също носи група от разновидности на шиповия протеин и може да заобиколи имунната система, което значи, че хората, които са изкарали един път с по-стар вид на Covid-19, може да се разболеят от разновидността Делта. Той също по този начин не се въздейства от лекуване с моноклонални антитела, основано от фармацевтичната компания Eli Lilly and Company, само че пък е уязвим към отбраната, предлагана от други лекувания с моноклонални антитела.

Алфа

За първи път разпознат като рисков вид предишния декември, B.1.1.7 или Алфа разновидността на ковид разтревожи публичното опазване на здравето. Вариантът бързо се популяризира из Англия, а по-късно и в света и се трансформира в преобладаваща линия в Съединени американски щати. Сега той е намален до “вариант под наблюдаване “ от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите заради слабото му влияние в Съединени американски щати. Доказано е, че е най-малко 50% по-преносим от по-старите разновидности. Алфа има 23 разновидности, в това число N501Y, която го прави доста инфектиран. Вариантът Алфа е изцяло предразположен на лекуване с моноклонални антитела и ваксини.

Бета

За първи път засечен в Южна Африка, разновидността B.1.351 или Бета има както разновидност E484K, която е обвързвана със заобикаляне на имунната отбрана, по този начин и разновидността N501Y, за която се допуска, че прави разновидностите по-заразни. Доказано е, че е 50% по-преносим от по-старите разновидности и не се въздейства от лекуването с двойни моноклонални антитела на компанията Lilly, само че пък се въздейства от други лекувания. Кръвните проби демонстрират, че може да болести хора, които са се възстановили от ковид, както и хора, които са били имунизирани против Covid-19.
Производителите на ваксини, които се пробват да изпреварят новите разновидности посредством създаване на бустерни дози, се концентрират върху B.1.351, защото това е разновидността, за който учените най-вече се опасяват, че може да не се повлияе от отбраната на имунизацията. Това обаче не значи, че имунизациите са изцяло безполезни, по тази причина учените поучават хората да се имунизират, с цел да си обезпечат най-малко някаква отбрана.

Гама

Вариантът P.1 или Гама завладя основно Бразилия и сега е систематизиран като вид под наблюдаване от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати. Гама носи както E484K, по този начин и N501Y разновидности и още 30 други. Доказано е, че заобикаля резултатите от лекуването с моноклонални антитела на Lilly, само че не и лекуването на фармацевтичната компания Regeneron. Кръвните проби демонстрират, че Гама може отчасти да избегне както естествените, по този начин и провокираните от имунизацията имунни отговори.

Варианти, следени от СЗО и Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати са: Ламбда, Мю, Ипсилон, Йота, Ета и Зета. Няма разновидности, обозначени като Ню или Си. СЗО реши, че Ню звучи като британската дума „ нов “ (new), а пък Си е постоянно срещано фамилно име и припомня за китайския президент Си Дзинпин.

Още от Здраве

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР