Световната здравна организация (СЗО) няма да успее да изпълни целта

...
Световната здравна организация (СЗО) няма да успее да изпълни целта
Коментари Харесай

СЗО няма да изпълни целта си за ваксиниране на 40% от световното население до края на годината

Световната здравна организация (СЗО) няма да успее да извърши задачата си 40 % от популацията във всяка страна да бъде имунизирано против коронавирус до края на годината, като изоставането ще е най-сериозно в Африка, заяви ДПА.

Около половината от 194-те страни членки на СЗО няма да изпълнят тази цел. В четирийсетина страни не са имунизирани и 10 % от популацията.

СЗО хвърля огромна част от виновността за това върху запасяването с ваксини, най-много от страна на някои по-богати западни страни, които към този момент ползват бустерни дози, отбелязва ДПА.

В световен мащаб до днешна дата са били сложени над 8,6 милиарда ваксинни дози. Голяма част от тях обаче са били приложени най-много в по-богати страни, които имат запаси да си обезпечават контракти с фирмите производители.

Десетки страни са подвластни от доставки по линия на подкрепяната от Организация на обединените нации стратегия КОВАКС за шерване на ваксини, ориентирана към ваксиниране на хора от по-бедни страни.

Богатите страни са остро подложени на критика за това, че не вършат задоволително за обезпечаване на еднакъв достъп до ваксини в световен мащаб посредством КОВАКС. През последните седмици обаче доставките на ваксини по тази скица се усилиха. По данни отпреди няколко дни КОВАКС е доставила 722 милиона дози ваксини.

Статистиката демонстрира изобличаваща картина: СЗО споделя, че до момента в който в Германия са били сложени към 171 дози на 100 души население, в Мадагаскар този индикатор е под 2,7, а в ДР Конго - 0,32. В множеството африкански страни това число не излиза от ниския двуцифрен диапазон, отбелязва ДПА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР