Световната здравна организация препоръчва да се вземат различни мерки срещу

...
Световната здравна организация препоръчва да се вземат различни мерки срещу
Коментари Харесай

СЗО: Маймунската шарка не е повод за безпокойство -

Световната здравна организация предлага да се вземат разнообразни ограничения против маймунската шарка, само че не счита, че има мотив за безпокойствие, съобщи ДПА.

" Това не е заболяване, от което обществеността би трябвало да се опасява. Не е като COVID-19 ", сподели на брифинг в Женева за страните членки на организацията Силви Бриан, специалист от СЗО.



Въпреки това страните би трябвало навреме да записват инфектираните и да изолират засегнатите. СЗО допуска, че множеството случаи на зараза ще бъдат леки. Но при бременните дами, децата и хората със слаба имунна система има по-голям риск от тежко протичане на заболяването.

" Разполагаме с добър времеви прозорец да спрем разпространяването на болестта още в този момент ", сподели Бриан. Тя добави, че все пак не е ясно какви са запасите от ваксини против едра шарка на обособените страни.

Все още няма особено създадена ваксина против маймунска шарка, само че съгласно СЗО съществуващите ваксини против едра шарка са на към 85 % ефикасни и против това заболяване.

Организацията чака броят на случаите на инфектирани с маймунска шарка да продължи да пораства. Засега инфекции са открити в над 20 страни, посочи СЗО.

Става дума за общо към 200 случая на заразяване, отбелязва Асошиейтед прес.

" Не знаем дали това, което следим в този момент, е единствено върхът на айсберга или има и още доста неустановени случаи ", сподели Бриан. Причините за настоящето развиване на обстановката с разпространяването на заболяването към момента не са изрично изяснени.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР