Световната здравна организация подготвят нови правила за справяне с пандемии,

...
Световната здравна организация подготвят нови правила за справяне с пандемии,
Коментари Харесай

СЗО готви нови правила за пандемиите

Световната здравна организация приготвят нови правила за справяне с пандемии, като задачата е до май 2024 година да бъде признато съглашение от 194-те страни членки на здравната организация към Организация на обединените нации. Самата Световна здравна организация е изправена пред апели за промени.

" Докато хората се бавехме с пандемията Ковид-19, светът на птиците и животните беше разтресен от една доста сериозна пандемия - птичи грип. Става въпрос за грипа H5N1, който за пръв път е разпознат през 1996 година в Китай във плантация за гъски, година по-късно провокира огромна зараза измежду домашните птици в Хонгонг. 2005 година съумява да се трансферира в мигриращите птици и с тяхна помощ съумява да се популяризира необятно.

Това, което се случи през 2020 година, бяха промени във вируса, което му разреши да се популяризира доста по-бързо и доста по-далеч. В края на 2022 година се насочи към Централна и Южна Америка. В момента чука на вратата на Антарктида ",

сподели вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова в студиото на Bulgaria ON AIR. 

По думите ѝ това е най-патогенният вид. " Рискът за хората е извънредно невисок. Те могат да бъдат инфектирани доста рядко, това се случва, когато са в пряк контакт със инфектирани животни, или в нечисти с вируса среда. Този вирус нанесе доста съществени вреди на птицевъдството. Само в Съединени американски щати през 2022 година 58 млн. птици са изгубили живота си - както диви, по този начин и домашни. Това е едно от обясненията за покачването на цените на яйцата. Освен това, той може да провокира доста сериозна екологична рецесия, тъй като засегна над 320 птици, десетки типове бозайници, в това число бозайници, мечки, лисици ", добави проф. Александрова.

Тя акцентира, че в Южна Америка 41% от перуанските пеликани са били унищожени. " Много трагични картини разказват експертите от плажовете на Аржентина. Но това, което се прави, е, че вирусът се следи доста съществено. Входната му врата при птиците не е толкоз широкоразпространена при бозайниците. Има записани случаи и при хора - Камбоджа заяви за 4 такива, единият от които завърши със гибел. Както казахме, вирусът стигна и до Антарктида, там се събират над 100 млн. птици и животни, някои от тях са неповторими, единствено там се срещат ", обясни вирусологът.

Тя е на мнение, че въпросът за нова пандемия не е дали, а по кое време светът ще я посрещне.

" Тя няма да бъде нито първата, нито последната, както Ковид-19 беше нито първата, нито последната. Три са точките, които се приготвят като пандемично съглашение. Първата визира равния достъп, тъй че всички ние да можем да споделим наличните проби и ваксини.

По време на Ковид-19 31% от хората по целия свят бяха без ваксини.

Второто е обвързвано с укрепването на здравната система, тъй като тя би трябвало да бъде подготвена да поеме по-високи натоварвания, бяхме очевидци на доста съществени драми по време на Ковид-19, изключително в началните талази. Разбира се, задачата е да се споделя информация за тези патогени, които имат капацитет да провокират огромни огнища, да бъдат предпазени медицинските служащи и уязвимите групи. И третата група ограничения са тези, които засягат съдействието ", обясни проф. Радостина Александрова.

" Специалистите допуснаха, че идващата пандемия може да бъде провокирана от чужд досега вирус, което се случи и със SARS-CoV-2. Няма драма, няма интрига. Много е значимо да опознаем, доколкото можем, тези непознати вируси ", счита вирусологът от Българска академия на науките.

" Денга е ендемичен вирус за Бразилия. Не е извънредно да го има там, само че държавното управление им заяви за над 1 млн. случаи за първите 8 седмици на тази година, а над 200 са случаите, в които хората са изгубили живота си. Възможно е този брой да се усили. Преди година броят на случаите е бил 5-6 пъти по-малък. 50-80 от инфектираните с денга нямат признаци, а в останалите случаи са с температура, гадене и болки в тялото ", добави проф. Александрова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР