Световната здравна организация определи туберкулозата като най-страшната и смъртоносна за

...
Световната здравна организация определи туберкулозата като най-страшната и смъртоносна за
Коментари Харесай

СЗО: Най-страшната инфекциозна болест в света е туберкулозата

Световната здравна организация дефинира туберкулозата като най-страшната и смъртоносна за хората инфекциозна болест и прикани държавните управления в света да вземат незабавни ограничения за ограничение на разпространяването й. Това излиза наяве от известие на уеб страницата на организацията.

Въпреки напъните,полагани в битката с тази болест през последните години, единствено през 2017 година от нея са се заразили 10 милиона души, а са умряли 1.6 милиона. Според данните на СЗО от 2000 година до момента напъните на здравните служби по света са съумели да предотвратят гибелта на 54 милиона души, инфектирани с туберкулоза.

Въпреки това заболяването остава измежду най-опасните инфекции за индивида, изпреварвайки даже СПИН. Най-сериозно е ситуацията в страните, отделящи незадоволително средства за профилактика и лекуване в ранната фаза на заболяването. Само през 2018 година на тези страни няма да доближат 3.5 милиарда $ за тази цел, а до 2022 година сумата ще скочи на 7 милиарда $, предизвестяват от СЗО.

Проблем в битката с туберкулозата е и обстоятелството,че някои от медикаментите, които до момента са били сполучливи, към този момент не могат да й попречат и са безполезни. Такъв е и главният препарат, употребен досега-рифампицин.

Експертите предизвестяват, че всеки четвърти гражданин на планетата ни е евентуален притежател на туберкулозна зараза.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР