Световната здравна организация изготви специална брошура в помощ на пациентите,

...
Световната здравна организация изготви специална брошура в помощ на пациентите,
Коментари Харесай

СЗО съветва как да се възстановим след тежък COVID-19

Световната здравна организация изготви специфична листовка в помощ на пациентите, преболедували тежко коронавирусната зараза. Книжката е предопределена за хора, карали вируса тежко, с постъпване в болница, само че СЗО предизвестява, че тя не замества консултацията с доктор. От какви проблеми се оплакват прекаралите тежко вируса и какви препоръки за възобновяване дават международните здравни специалисти?

Проблеми с дишането

Нормално е да се изпитва дефицит на въздух, в случай че пациентът до неотдавна е бил в болница, акцентира СЗО. Загубата на физическа мощ и недобрата физическа форма за интервала на боледуването, както и самата болест, могат да доведат до елементарно задъхване. Това не би трябвало да провокира суматоха, а пациентите могат да управляват тези обстановки, в случай че се научат да ръководят дишането, показват специалистите. Наред със заемането на позиции, които облекчават дишането – легнала с високи възглавници; седяща с надолнище напред (с или без опора за ръцете), изправена с лек надолнище напред или опора зад тила, се оферират и разнообразни техники на дишане.

При следеното дишане се сяда в комфортна поза с опора зад тила. Едната ръка се поставя на гърдите, другата – на стомаха. Вдишва се постепенно през носа и се издишва през устата. Докато дишате, ръката на стомаха се подвига повече от тази на гърдите. Не би трябвало да се влагат старания в упражнението, следва да се диша оптимално постепенно, отпуснато и отмерено.

Дишането на шпации оказва помощ и в други проблематични обстановки като задъхване при нанагорнище на стълби или вървене по надолнище. За да се облекчи дишането, сходни действия следва да се разделят на дребни елементи. Вдишвайте преди всяко изпитание – да вземем за пример преди качване на ходило, и издишвайте до момента в който правите самото изпитание – в тази ситуация стъпване на ходило. По-добре е да вдишвате през носа и издишвате през устата.

Физически извършения след изписването. Упражненията след прекарана зараза са доста потребни за възстановяване на общия тонус, понижаване на дефицита на въздух, понижаване на напрежението. Тук обаче важат серия от ангажименти – не би трябвало да се вършат извършения при гадене или замаяност, при тежък дефицит на въздух, при стягане в гърдите, изпотяване, увеличаваща се болежка. Упражненията се вършат най-малко час след хранене. За избор на подобаваща компликация на упражненията СЗО предлага следния тест - в случай че можете да кажете едно цяло изречение, без да спирате упражненията или без да се задъхате, значи можете да увеличите равнището на компликация. Ако не можете въобще да говорите до момента в който се упражнявате, или можете да казвате единствено по една дума и изпитвате мощно затруднено дишане, значи равнището на компликация е прекомерно високо. Златната среда е в случай че можете да кажете изречението, само че се постанова да извършите една или две паузи с цел да поемете въздух и дишането ви е приблизително до съвсем извънредно тежко затруднено. От СЗО напомнят, че задъхването при извършения е всекидневно и това не е нездравословно или рисково. Ако въздухът въобще не стига, следва да се почине и практиката да се отсрочи до преодоляване на дишането. Като подобаващи извършения след тежко изкаран COVID-19 се сочат маршируване на място, качване и слизане от ходило, както и нормално вървене. За повишение на физическата мощ подобаващи извършения са отбиване от стена, бицепсово прегъване с подобаваща тежест, ставане и сядане от стол, поредно повдигане и опъване на краката напред от седнало състояние, клякания, покачване на пети. В края на тренировката се предлага леко разпъване.

Проблеми с гласа и храненето

Проблемите с гласа са присъщи за пациенти, които са били на апаратно дишане. Дори гласът да е пресипнал или слаб обаче специалистите поучават пациентите да не престават да приказват, със съответните почивки. Не се предлага шептене, тъй като то основава ненужно напрежение за гласните струни. Полезно е да се отпиват по през целия ден глътки вода за поддържане на гласа. Експертите поучават и безшумно да се тананика, без да се прекалява.

При интубирани пациенти нерядко пораждат и проблеми с храненето и отпиването на течности поради изгубили тонус мускули. Препоръчва се тези хора да се хранят по-често с дребни количества, на насаме място, където могат да се концентрират, наложително в изправено състояние и постепенно.

Справяне с ежедневните действия и загубата на централизация

Всичко, което правим в дома си, даже най-тривиалните действия, лишават сила. След тежко прекарана болест е допустимо силата ви да не е същата както преди и някои занимания да лишават повече старания от нормалното, предизвестява СЗО. За да няма спомагателна суматоха и фрустрация, специалистите поучават нормалното движение да се връща последователно. Важно е прекаралите заболяването да поправят упованията си и да си слагат реалистични цели, като пестят силата си и правят оптимално количество действия в седнало състояние. Отделяйте време за отмора и позволете на другите да ви оказват помощ, поучават още специалистите. Характерна за интервала след тежък престой в болница е и загубата на централизация – в такива случаи дилемите следва да се разделят на части, воденето на мемоари не е срамно, а мозъкът може да се упражнява с приятни занимания като четене или игри с цифри.

Ключови за оправянето със напрежението са качествената отмора, здравословната храна и физическата интензивност, обществените контакти и релаксиращите действия.

Кога би трябвало да се свържете с доктор?

Важно е да се свържете с здравно лице, в случай че:

- установите смяна в това какъв брой затруднено е дишането ви неподвижен, без да се следи усъвършенстване даже когато употребявате техниките, разказани тук;

- мощно не ви доближава въздух, даже при минимални старания, и не се следи усъвършенстване даже да заемете някоя от позициите за облекчение на дишането, разказани тук;

- усетите някои от признаците гадене или замаяност, студена влага по тялото и изпотяване, стягане на гърдите, увеличаваща се болка;

- концентрацията, паметта, мисленето ви и възприятието за отмалялост не се усъвършенстват, а вместо това ви става все по-трудно да изпълнявате ежедневните си действия или към този момент не можете да ходите на работа или не се справяте с други значими занимания;

- в случай че настроението ви се утежни, изключително в случай че това продължава няколко седмици.

Пълната листовка е оповестена на уеб страницата на Министерство на здравеопазването.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР